Čas na recenziu ,

Niekedy všetko do seba zapadne ako skladačka, inokedy sa vám svet rozsype medzi prstami

mája 09, 2017 Rea 0 Comments


Falling into Place - Amy Zhang

#Goodreads3.89* #YoungAdult #Contemporary #RealisticFiction #Fiction #Drama #Priateľstvo #ZlomenáDuša #Život



Nehody neexistujú. Veci sú vždy dopredu naplánované. Všetko je dané. Môžeme to zhodiť na Boha, Budhu, postavenie planét, karmu, minulé životy alebo na činy v našich terajších životoch. Jednoducho každá akcia má aj svoju reakciu, preto s určitosťou môžem vyhlásiť, že na náhody neverím. A tak isto v ne neverila ani Liz Emerson. Ach, Liz... 
Skutočne jej meno nemôžem ani vysloviť/napísať bez smutného povzdychu. Poznáte osobu, ktorá je "spoločensky dokonalá", ktorá má nielen krásu, peniaze, ale aj postavanie, ktorá je obľúbená a všetkými zbožňovaná? Taká bola Liz. Aspoň navonok. Ukázala ľuďom len to, čo chcela, aby videli a všetko ostatné si nechávala pre seba, zamknuté na tom najtajnejšom mieste v jej duši. Problémom bolo, že si toho nechávala pre seba až priveľa, asi preto ju to nakoniec aj úplne pohltilo... Viete pre zlomené duše, ktoré neveria, že si zaslúžia šťastný koniec, som mala vždy slabosť, asi preto sa mi táto knižka tak páčila. Lizina duša bola roztrieštená na milión kúskov. Niektoré kúsky z nej si vzali iní, pár ich dokonca postrácala aj ona sama a nakoniec... nakoniec nemala ani len silu či snahu zlepiť si ju naspäť dokopy. A keď prídete o svoju dušu, čo vám vlastne ostane? 

“Because Liz Emerson held so much darkness within her that closing her eyes didn't make much of a difference at all.”
Dobrou správou je, že knižka je robená ako mozaika. Postupne dostávame len malé časti z veľkého príbehu, a to dokonca prostredníctvom niekoho iného než Liz. Príbeh je vyrozprávaný v naozaj podivnom časovom rozpoložení plnom zábleskov z minulosti, prítomnosti a myšlienok do budúcnosti. Malé okamihy, ktoré na seba nadväzujú, dopĺňajú sa a zároveň robia miesto pre nové. A hoci si teraz asi myslíte, že to znie príliš komplikovane, nebojte sa, nakoniec vám všetko bude dávať zmysel. Každý spomenutý okamih vás len priblíži o malý kúsok bližšie k tej najdôležitejšie otázke... no bude na konci aj odpoveď? Ten moment, keď si začnete všetky kúsky skladať dokopy a vytvorí sa vám záverečný celistvý obraz stojí predsa za trochu chaosu, či nie?

“Funny things, aren't they? People. They only believed in what they could see. Appearances were all that mattered, and no one would ever care what she was like on the inside. No one cared that she was breaking apart.”
Najpozoruhodnejšou vecou pre mňa bolo, že Amy si nebrala servítku pred ústa a opísala všetko tak "škaredo" a reálne ako to v živote aj skutočne funguje, a to teraz nemám na mysli ani konkrétne situácie, ale dokonca to urobila aj pri svojich postavách. Každá jedna postava v knižke mala až príliš veľa chýb a minimálne raz urobila niečo, čo ma vytočilo, sklamalo alebo rozosmutnilo. No napriek tomu, že si žiadnu postavu z nich nejako zvlášť nezamilujete, garantujem vám, že s nimi budete aspoň súcitiť. V celom príbehu je až príliš veľa trápenia nato, aby to s vami nepomohlo aspoň o milimeter. Úzkosť, strach, smútok, závislosť, osamelosť, frustrácia je vyobrazená práve cez tieto postavy, a áno, tušíte správne, väčšinu z týchto škaredých pocitov reprezentuje práve Liz.

"But there was something terrifying taking over her thoughts, and it wouldn't leave. Out of seven billion sharing the planet with her, not one of them knew what was going through her head. Not one of them knew that she was lost. Not one of them asked."

Falling into Place má jednoducho niečo seba. Niečo také, čo vás prenasleduje ešte aj mesiace po tom, ako otočíte poslednú stránku. Je to jeden z tých príbehov, ktorý vás zasiahne do toho najcitlivejšieho miesta vo vašom srdci. Amy Zhang sa podarilo urobiť niečo jedinečné a silné, a to len na pár stránkach. Odporúčam, ak máte chuť na trošku intenzívne čítanie, ktoré vás síce emocionálne vyšťaví, ale zároveň vás aj psychicky nabije na týždne a donúti vás zamyslieť sa nad tým, že skutočne nemáme potuchy o tom, čo sa deje v životoch druhých ľudí. Myslite na to predtým, ako niekomu niečo poviete alebo urobíte, lebo na maličkostiach záleží! ;) Či už ste milovníkom alebo "hejterom" Greenovej zmiznutej Aljašky a Hanniných 13 kaziet,  táto knižka by sa vám mohla páčiť. Nemáte začo. :D

Určite si pozrite toto video, ktoré dokonale vystihuje moje pocity počas čítania,
aby ste sa aspoň vy psychicky pripravili. ;)  Pridať do to-read zoznamu kliknutím na →



Vaša Rea, 
ktorá bojuje so zápočtami a nie je mentálne pripravená ani na skúšky.
#MayTheOddsBeEverInOurFavor 

You Might Also Like

0 komentárov :