2015RCH ,

To najlepšie za mesiac...

marca 16, 2015 Rea 5 Comments

FEBRUÁR

Ahojte, taaakže čo bolo vo februári?
Začal mi semester (ako aj niektorým z vás), takže sa môj voľný čas skrátil na minimum
 (tiež ako niektorým z vás :D), ale opäť som stihla zase nejaký ten koncert, pár babských jázd, takže sa nemôžem sťažovať a prečítala som okolo 14 kníh.
Preto som aj pri Top 3 mala z čoho vyberať a samozrejme som pre vás vybrala len to najlepšie.
Pripravte sa na nahnevaného ducha, intrigy, vraždy, konšpiračné teórie a fakt, že komplikované vzťahy! A tým myslím, KOMPLIKOVANÉ!!!




3.miesto


Bridge of Snow (Winner's Trilogy #0.5) + The Winner's Curse (The Winner's Trilogy #1) + The Winner's Crime (The Winner's Trilogy #2) - Marie Rutkoski




Anotácia


Kestrel ako jediná dcéra Valoriánskeho generála si žije prepychovým životom. Avšak takéto bohatstvo si vyberá svoju daň nielen na Valoriánskych zajatcoch, ale aj na nej. Zatiaľ čo Herrani čelia smrti alebo otroctvu, Kestrelin osud je naplánovaný jej otcom a on má pre ňu len dve možnosti: pridať sa k armáde alebo sa vydať.
V zúfalej snahe vytvoriť si svoju vlastnú budúcnosť, zaplatí nemalý majetok za pohľadného Herranského kováča počas otrockej aukcii aj keď vie, že z toho vypukne škandál. Arin nielenže hrá Kestrelinine mocenské hry, ale rozumie jej potrebám a čoskoro sa zmieta medzi lojalitou k jej ľuďom a jej citov k nemu. Ale v Arinovi je toho viac, než sa zdá a Kestrel zistí, že cena, ktorú za neho zaplatila je oveľa vyššia, ako si kedy dokázala čo i len predstaviť.
Prvý román tejto novej nádhernej trilógie, The Winner's Curse je príbeh o láske, klebetách a povstaní, kde špinavé tajomstvá či nedbalé aliancie môžu byť smrteľné alebo môžu všetko ohroziť.





Prečo som si ju vybrala?


Pretože všetko čo bolo spomínané v anotácií - láska, klebety, povstanie, tajomstvá, aliancie, tam bolo nielenže do bodky splnené, ale Marie dokázala predčiť moje očakávania!
Okej, možno mi chvíľu trvalo, kým som sa do príbehu dostala, lebo kniha je písaná trošku zvláštnym štýlom a chvíľu aj trvalo, kým sa tam začalo niečo diať, no potom mi Marie vytrela zrak.
Predstavte si, že polovicu knihy do vás autorka hustí jednu vec... presvedčí vás, že "Títo" sú tí dobrí a že "Hentí" sú tí zlí, a potom to celé otočí. Otroci viac nie sú otrokmi a z mocných ľudí sa stanú zbabelé potkany, ktoré sa schovávajú do dier so stiahnutými chvostami.
A toto bol podľa mňa dosť riskantný, ale zároveň aj geniálny ťah. +/- 180 strán sa Marie snažila navodiť určitú atmosféru, ktorú si potom len tak, akoby sa nechumelilo, sama zničila. Za tých 180 strán vás donúti obľúbiť si hlavné postavy a následne, ako budete pokračovať v deji, vám ich sama aj znechutí, pretože nakoniec nikto nezostane nevinní. Všetci budú mať na rukách niekoho krv. Všetci budú klamať či už preto, lebo im to bude vyhovovať alebo preto, lebo sa budú snažiť niekoho ochrániť. Avšak viete, čo sa hovorí, nie sú dôležité úmysly, ale skutky...

“Isn't that what stories do, make real things fake, and fake things real?”


Občas čítate knihy, v ktorých si postavy nemôžu byť ničím isté, nemôžu nikomu veriť a už vôbec sa nemôžu na nikoho a na nič spoľahnúť. A viete, čo dokázala Marie Rutkoski? Podarilo sa jej túto neistotu a nedôveru preniesť aj na čitateľa.
Napr. ja už tam neverím nikomu. Neverím Kestrel ani Arinovi a už vôbec neverím tým dvom, keď sú spolu, pretože oni dokázali zo zakázanej lásky (ktorá je vždy zo začiatku nemožná, ale nakoniec aj tak dobre dopadne) urobiť absolútne neuskutočniteľnú vec! Myslím, že som doteraz nečítala knihu, kde by sa dvaja ľudia, ktorí sa majú tak radi, dokázali toľko obchádzať. Vážne ma to vytáčalo do nepríčetnosti. :D
Takže ukončím to s tým, že ak máte radi hrdinov, ktorí sa neboja zašpiniť si ruky (a to platí aj pre dievčatá), prešpekulované bitky, ich plánovanie a všelijaké stratégie, tak by vás táto kniha mohla zaujať, lebo Marie si vážne na opisoch bojov dala záležať.
Moja rada: - hlavne vydržte ten začiatok, prečítajte ju do konca a hneď sa vrhnite aj na pokračovanie!

“If you won’t be my friend, you’ll regret being my enemy.”



Viem, že sem dávam veľa obrázkov, ale nevedela som sa rozhodnúť a táto mapa sa vám zíde, ak sa do tej knihy nakoniec pustíte. Nemáte začo. ;)
BTW. V knihe sa stále hrali kartovú hru s názvom Bite and Sting (myslím, že to funguje na báze pokeru, ale neviem ako sa hrá poker, to som si len tipla :D) a niekto ju normálne vytvoril, takže keď sa budete chcieť zahrať aj vy, TU je odkaz.
Ja som už 
dvakrát vyhrala nad počítačom! :D




2.miesto


Anna Dressed in Blood (Anna #1) - Kendare Blake


Anotácia



Cas Lowood zdedil vzácne poslanie: zabíja mŕtvych. Pred ním to robil jeho otec, kým bol zavraždený duchom, ktorého mal zabiť.
Vyzbrojený otcovým tajomným a smrtiacim athame, Cas cestuje po krajine so svojou čarodejnícku matkou a kocúrom, ktorý cíti duchov. Spoločne sa vydávajú po stopách legiend a miestnych tradícií a snažia sa držať krok s mŕtvymi zabijakmi. Otravné veci ako budúcnosť neriešia a priateľov si držia od tela.
Keď prídu do nového mesta, aby našli ducha, ktorému miestni hovoria Anna v krvi odetá, nečaká Cas nič než obvyklú rutinu: nasťahovať sa, vypátrať a zabiť. Namiesto toho ale nájde besniace prekliate dievča, prízrak, s akým sa doteraz nestretol. Stále má oblečené šaty, ktoré mala na sebe v deň jej brutálnej vraždy, v roku 1958. Vtedy boli biele, ale teraz sú postriekané červenou kvapkajúcou krvou.
Od svojej smrti Anna zabíja každého, kto sa opováži vstúpiť do jej opusteného viktoriánskeho domu, ktorému kedysi hovorila domov.
Avšak z nejakého dôvodu Casov život ušetrí.

Prečo som si ju vybrala?


Pretože sa mi ešte nestalo, aby som mala z YA-ky zimomriavky! Neviem či to bolo tým, že som to čítala cez noc a moja fantázia pracovala na plné obrátky alebo tým, že sa bojím duchov alebo skvelým štýlom písania, ktorý ma dokázal vtiahnuť do deja, no túto knihu radím medzi najlepšie paranormálky.
Najskôr som bola dosť skeptická, lebo som sa bála, že po toľkých hororových filmoch, čo som videla, plus keď k tomu prirátam seriál Constantine a Supernatural, ma kniha ničím neprekvapí, ale... ach, ako som sa len mýlila. Knihu som straaaašne podcenila, lebo tým, že to je YA-ka, tak som si na začiatku hovorila: "Jeho určite nezabije... Nebude predsa opisovať vraždenie do detailov... Krv na jej šatách bude jediná krv, ktorá sa tam objaví..."
A čo sa stalo?
Hneď v prvá kapitola obsahovala smrť, a potom to už išlo. Odtrhnuté končatiny lietali na všetky strany, mŕtvi ľudia everywhere, všade krv a zúfalstvo...
Ako som hltala slovo za slovom, hrýzla som si od nervozity nechty, ale pri tom som celý čas fandila "bad-girl" Anne, aj keď viac menej asi zabila polku mesta....no a čo! Každé dievča ma predsa právo na svoje dni. :D

“Land of the Dead? Is that what you dream about?” she asks. “Boy who kills ghosts for a living?”

“No. I dream about penguins doing bridge construction. Don’t ask why.”

Skoro som nespomenula to najlepšie. Napriek tomu, že Kendare navodila dosť strašidelnú atmosféru, nezabudla ani na humor.Viete si teda domyslieť aj sami, aký talent na písanie musí mať, ak vás donúti smiať sa aj cez šialený tlkot vášho srdca a stiahnutý žalúdok od strachu. Oooo a žiadna presladená romantika, z ktorej budete mať chuť vracať skittles dúhu, ale za to poriadna dávka akcie, voodoo a nejaké to vyšetrovanie na vlastnú päsť!
Odporúčam tým, ktorí si myslia, že všetky YA príbehy o duchoch sú na jedno kopyto a tým, ktorí hľadajú niečo iné, pretože kníh s hlavnými mužskými postavami je pramálo... čo je inak fakt škoda, lebo Cas bol vďačná a zábavná postava. Držíme si palce, aby takýchto kníh vzniklo viac!

Presne tak, pokračujem v pridávaní obrázkov! Lebo tie šaty mi hneď pripomenuli Annu a sú prekrásne + tento kreslený vtip som si nemohla odpustiť.  :D



1. miesto


The Conspiracy of Us (The Conspiracy of Us #1) - Maggie Hall


Anotácia


Ak chce stratená dedička mocnej, nebezpečnej a tajnej spoločnosti bojovať za svoj osud, musí 16-ročná Avery West vyriešiť starobylý rébus v smrtiacich pretekoch naprieč Európou. Zakázaná láska a objavovanie zakódovaných správ, maškarné bály a výbuchy, osud a temné tajomstvá sa stretli v romantickom thrilleri, v duchu YA Davinciho Kód.
Averinina novo objavená rodina si môže zavrieť obchod Prady na Champs-Elysees, kedykoľvek si chce v pokoji nakúpiť a presne takto ľahko by mohla spustiť bombardovanie, keby chcela vyvolať vojnu.
Sú súčasťou silného a nebezpečného tajného spolku s názvom Kruh dvanástich a Avery je ich strateným dedičom. Avšak, keď niektorí z nich prídu na to, kým je, budú ju chcieť využiť ako ich pešiaka. A niektorí z nich ju budú chcieť dokonca mŕtvu.
Ak chce Avery prekaziť ich plány, musí nasledovať rad stôp, ktoré ju cez sieť dávnych legiend a klamstiev zavedú od Parížskych pamiatok k temným uličkám v Istanbule.
No to sa jej podarí len vtedy, keď dokáže byť o krok napred pred krásnym, vrtošivým Stellanom, ktorý vie, že je v nej viac, ako sa zdá a ak sa rozhodne či má veriť tajomnému, príťažlivému Jackovi. Inak bude odsúdená k zániku.

Prečo som si ju vybrala?


Pretože po prečítaní, sa táto kniha nielenže zaradila medzi to najlepšie, čo som tento rok chytila do ruky, ale bleskovo sa ocitla aj medzi mojimi srdcovkami! ♥ Išla som do toho s tým, že obálka je úžasná + Simča mi knihu odporučila, takže... moje očakávania boli dosť veľké. :D
A keďže som knihu dala na prvé miesto, môžete ma pokladať za viac než spokojnú. Už po prvej kapitole som vedela, že táto kniha je presne to, čo môjmu knihomoľskému srdcu chýbalo.
Väčšinou sa pri čítaní veľmi nezamýšľam, pretože sa snažím si príbeh skôr užívať, ako sa v ňom nejako sama angažovať, ale pri TCoU môj mozog šliapal na plné obrátky. Bolo tu toľko tajomstiev, hádaniek a teórií, že sa kniha nedala čítať bez toho, aby som si v hlave nevytvárala svoje vlastné konšpirácie a viete čo mi vyšlo?
VŠETCI SÚ TAM ILUMINÁTI!!!
Okej, žartujem. Či ani nie. Ale tak, spoločenstvo ľudí, čo riadi celý svet? Akože H-A-L-Ó! Čo iné by ste si pod tým predstavili vy? A asi aj preto, ma to tak bavilo. Imunináti, kruhy v obilí, Mimozemšťania, Loch Ness príšera... všelijaké záhady a konšpiračné teórie? Och, áno, áno, ÁNO, to ja môžem! :D

“Toska.” He leaned forward, too. “It’s a Russian word. It has no translation into any other language, but the closest I’ve heard is the ache. A longing. The sense that something is missing, and even if you’re not sure what it is, you ache for it. Down to your bones.”

K záhadám a proroctvám pridajte akciu, naháňačky, strieľačky, intrigy, pár sexi namakaných "mafiánov" a tadá! Maggie Hall objavila recept na úspech! :D Prečítala som už dosť kníh a musím povedať, že Maggie prišla po dlhom čase s fakt originálnym nápadom, ktorý nielenže využila, ale ho rovno aj prevalcovala. Nič nepreháňala. Všetko bolo dokonale vyvážené, či už išlo o opisy prostredia, vnútorné monológy, dialógy alebo love factor! Aj keby som chcela (no nechcem :D), nemám knihe čo vytknúť. Milovala som každú jednu sekundu, ktorú som s ňou strávila!
Určite by si ju mali prečítať milovníci Jamesa Bonda, Sherlocka Holmesa, Lovcov pokladov (zámerne vymenúvam filmy, pretože som si TCoU celý čas predstavovala ako film) a zakázanej lásky. 
Jednoducho, ak ste vždy túžili po dobrodružstve naprieč Európou alebo ste si chceli zajazdiť na motorke, zúčastniť sa exkluzívnych žúrov, obliecť si krásne šaty a máte rovnako ako ja slabosť pre prízvuky, tak teraz máte možnosť to všetko zažiť!!!

Sľubujem, že končím! Obrázok tmavej uličky som vám sem musela dať, lebo mi pripomenul moju obľúbenú scénu (z ktorej mi ostalo ešte aj teraz horúco, len keď som si na ňu spomenula) a tento obrázok dole dokonale vystihuje celú knihu. Eiffelovka, fialovo-oké dievča, pekní chlapci a spoločenské šaty... Jop, je tam všetko. :D 




Lúči sa s vami Rea, ktorá (ako ste si mohli už všimnúť) miluje covery! :D

You Might Also Like

5 komentárov :

  1. Pěkný článek, také si ráda ujasním, které knihy jsou ty TOP. Jinak Annu krví oděnou si chci také přečíst, doufám, že budu mít co nejdříve příležitost :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa ti páčil, lebo väčšinou mi dá aj dosť dlho zabrať, kým si vyberiem tú Top 3. :D
      A budem ti držať palce, nech si nájdeš príležitosť čím skôr, lebo skutočne to je skvelý čitateľský zážitok.:)

      Odstrániť
  2. Na winner´s curse si ma dosť navnadila a zároveň si mi vnukla nápad do príbehu takže thank you very much, teraz už budem na školu totálne prdieť :D :D
    Anna dressed in blood som registrovala, ale nikdy by som nepovedala, že by to mohol byť taký krvák :D A znova, vďaka za pripomenutie constantina a supernatural, ktorých som už dlho nevidela a teraz mám chuť dať všetky časti... ja kvôli tebe neskončím bakalára -_-
    No a Conspiracy... to je bez komentára, hneď by som si to prečítala znova už len kvôli tomu koncu :3 Potrebujem to ako paperback, takže láskavo nech už to vydajú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aký nápad som ti vnukla? Čo za nápad?! No tak, dievča potrebuje detaily! :D :D
      Anna prekvapila aj mňa v tomto, hlavne keď ľudia prichádzali o končatiny... ako whaaaat? O.o :D A to je v poriadku, občas mám pocit, že kvôli sebe, neskončím bakalára ani ja. :D :D :D Ku Conspiracy len toľko, že keby trochu zlacnili hardback, tak by som si ho okamžite kúpila. :D

      Odstrániť
    2. No details for you :P brániš slušným študentom v písaní bakalárky a v štúdiu :P
      asi si dám Annu do TBR :D
      Nooo, tá cena je trošku prehnaná :/

      Odstrániť