2015RCH ,

To najlepšie za mesiac...

apríla 23, 2015 Rea 11 Comments

MAREC


Ahojte, marec by som zhrunula asi tak...
že som sa teda nenudila. Samé hádky, furt niekto niečo riešil alebo som ja musela niečo riešiť, dávať rady do života (pozn. nerada dávam rady do života, lebo podľa môjho skromného názoru, som v tom vážne mizerná) v skratke som rada, že sa už ten mesiac skončil. :D
No, aby som marcu nekrivdila, mal aj svoje svetlé momenty, napr. nejaká tá party či dve, film Rezistencia (aj keď to podľa mňa trošku pokafrali) a prečítaných 15 kníh. 
S rukou na srdci priznávam, že asi 90% z tých kníh boli romantické, pretože mi v ťažkých časoch nepomôže nič lepšie ako romantická kniha s happyendom. Možno preto by ste sa mali psychicky pripraviť nato, že v Top 3 sa takáto kniha aj vyskytne... alebo rovno dve . :D




3.miesto



Confess - Colleen Hoover


Anotácia



Auburn Reed má už svoj život naplánovaný a všetky ciele v dohľade, preto si nemôže dovoliť žiadne chyby. Ale keď vkročí do Dallas art štúdia, kvôli voľnej pracovnej pozícií, nečaká, že tam nájde tajomného umelca Owena Gentryho, ku ktorému pocíti silnú príťažlivosť.
Prvýkrát sa Auburn rozhodne zariskovať a prenechá kontrolu svojmu srdcu, lenže skoro príde nato, že Owen tají veľké tajomstvá. Teraz hrozí, že jeho minulosť zničí všetko, čo je pre Auburn dôležité a jediným riešením, ako získať jej starý život naspäť. je vzdať sa Owena.
Posledná vec, ktorú Owen však chce, je stratiť Auburn, ale nedokáže ju presvedčiť, že pravda je niekedy rovnako subjektívna ako umenie. Všetko, čo musí spraviť pre záchranu ich vzťahu je priznať sa. No v tomto prípade by priznanie mohlo byť oveľa ničivejšie ako samotný hriech...




Prečo som si ju vybrala?


Už len kvôli tomu, že sa kniha volá priznanie, som si povedala, že k vám budem maximálne úprimná (ale niežeby som inokedy nebola). :D

Bola to Colleenina najlepšia kniha? Nope.
Bol to jej najoriginálnejší príbeh? Nope.
Boli tu jej najlepšie postavy? Nope.
Teraz si asi hovoríte: "Tak prečo sa vôbec ocitla v Top 3?"
Hneď sa k tomu dostaneme...

Colleenin priemer je stále lepší ako väčšina bestsellerov od ostatných spisovateliek. To myslím smrteľne vážne a nechcem nikomu krivdiť alebo ho podceňovať, no tak to jednoducho je.
Hoci tu teraz na ňu trochu kydám (ale to len z lásky, a preto, že moje očakávania boli ešte vyššie ako privysoké :D), Colleen Hoover písať vie. Pamätám si, ako som si na začiatku povedala, že sa len mrknem na prológ a možno jednu/dve kapitoly, a potom sa pôjdem učiť. Viete si asi predstaviť, ako to dopadlo. :D S knihou som skončila tesne pred polnocou, spolubývajúcej sa sťažovala, že som psychicky vyčerpaná a ďalšie hodiny zízala na Dannyho obrazy (povinne všetci pozrieť jeho Fb stránku, vážne som už dlho nevidela niekoho tak talentovaného! keby som vedela ako, tak si hneď od neho kupujem minimálne dva obrazy, možno mu napíšem či ich náhodou neposiela aj na Slovensko :D).

“How can a fifteen-year old girl defend her love when that love is dismissed by everyone? It’s impossible to defend yourself against inexperience and age. And maybe they’re right. Maybe we don’t know love like an adult knows love, but we sure as hell feel it.”


Takže si to zhrnieme, nielenže Colleen knihu okrášlila Dannyho jedinečnými, prekrásnymi obrazmi, ale použila v nej aj skutočné priznania, ktoré jej anonymne poslali jej fanúšikovia. No povedzte mi, ako jej takáto geniálna vec mohla napadnúť?!
K tým priznaniam ešte len toľko... že súhlasím s Owenovým výrokom, z niektorých tajomstiev by sa skutočne nikdy nemali stať priznania... Tí, čo knihu čítali, budú so mnou asi súhlasiť, že pár priznaní tam bolo fakt šokujúcich a z niektorých sa mi zase tisli slzy do očí. Nechcela som veriť, že sú tie priznanie reálne...
No práve tie spomínané priznania dodali tomuto trošku predvídateľnému príbehu hĺbku.
A každá kniha, ktorá ma donúti zamyslieť sa nad sebou a svojím životom sa automaticky radí medzi moje srdcovky, takže tu máte odpoveď na otázku, prečo sa Confess ocitla v mojej Top 3.
Pretože nech sa deje čokoľvek, Colleen vie, ako na mňa a v každej jej knihe si nájdem niečo, čo akurát v mojom danom citovom rozpoložení potrebujem počuť. Viac-menej je mojou neoficiálnou terapeutkou. :D

PS. S prvým obrázkom sa mi vybavila moja obľúbená scéna, tak tu musel byť (Auburn, Owen, tanec, bar, pochopíte po prečítaní ♥). Druhý obrázok bez debaty, pretože Owen. :3
+ jeden z najlepších knižných trailerov, aké som kedy videla


2.miesto


I'll Meet You There - Heather Demetrios


Anotácia



Ak by sedemnásťročná Skylar Evans bola typickým Creek View dievčaťom jej budúcnosť by zahŕňala príves pre dvoch, dieťa na kolenách a nočné smeny v Taco Bell.
Lenže po maturite, jediné, čo stojí medzi poctivou Skylar a vysokou umeleckou školou sú tri zle platené mesiace letných prázdnin. Skylar už doslova cíti chuť slobody, teda aspoň kým jej mama nepríde o prácu a nezačne sa všetko rúcať. Rozpoltená medzi svojimi snami a ľuďmi, ktorých miluje, si Skylar uvedomí, že všetko, čo sa kedy snažila dosiahnuť, je teraz ohrozené.
Devätnásťročný Josh Mitchell sa z Creek View dostal iným spôsobom. Vstúpil do armády. No potom, čo v Afganistane prišiel o nohu, sa musel vrátiť domov. Ale vrátil sa len ako schránka toho sebavedomého chlapca, ktorým kedysi býval. Čo privedie Skylar a Josha dokopy je práca v Paradise; vo výstrednom hoteli mimo Kalifornských prašných diaľníc. Napriek ich rozdielom sa s ich spoločnej osamelosti vyvinie nečakané priateľstvo a skoro aj niečo oveľa hlbšie.


Prečo som si ju vybrala?


Hodnotu tejto knihy nedokážete oceniť, kým si ju sami neprečítate! 

Ak máte plné zuby bezduchých, povrchných postáv, ktoré máte chuť celý čas búchať knihou po hlave, aby dostali rozum, mali by ste skúsiť I´ll meet you there. Všetky postavy, ktoré Heather vytvorila boli nielen realistické (pretože tam nebol nikto, kto by neurobil aspoň jednu blbosť), ale každá postava tam mala v pozadí akoby svoj vlastný príbeh. Dokázala som sa potom s nimi lepšie spojiť. Vžiť sa do nich, a pravdepodobne som aj preto knižku tak prežívala. Plus, z hlavných hrdinov tam nebol nikto, kto by neukradol aspoň kúsok môjho srdca.
Viem, že asi čakáte nejakú presladenú YAdultku, kde vrchol nastane hneď, ako sa hlavní hrdinovia pobozkajú, ale opak je pravdou. Vlastne si nie som ani istá či romantika bola tou hlavnou témou... povedala by som skôr, že nie.

Pre mňa táto knižka predstavovala príbeh o priateľstve; priateľstve, ktoré vám dokonca môže zachrániť život. Príbeh o tom, že človek, aj keď je osamelý, nemusí byť osamelý sám. Príbeh o tom, ako trauma môže zmeniť to, kým ste. Príbeh o tom, že vždy a za každých okolností, by ste mali ísť za svojimi snami. Príbeh o tom, že na svete existuje priveľa detí, ktoré museli priskoro dospieť. Príbeh o živote takom, aký naozaj je. Bez pozlátok a na rovinu.  

“Why is it that some people in the world get to wake up in beautiful houses with fairly normal parents and enough food in the fridge while the rest of us have to get by on the scraps the universe throws at us? And we gobble them up, so grateful. What the hell are we grateful for?”


Obyčajná knižka s neobyčajným odkazom... asi tak by som najlepšie dokázala vystihnúť tento YA skvost. Skutočne som už veeeľmi dlho nečítala takto dobre napísanú knihu, ktorá by sa nevliekla, mala úžasné hlavné postavy a ktorá by ma naučila zase niečo nové.
Skoro som vám zabudla pripomenúť, že ak sa pre ňu rozhodnete a prečítate si ju, musíte si prečítať aj Heatherine poďakovanie. Celú knihu som sa držala. Neplakala som. Ani keď mi Joshove kapitoly doslova trhali srdce, no po prečítaní poďakovania, som to už vzdala. Ale to je v poriadku a vôbec sa za to nehanbím. To sa mi občas stáva, že sa rozplačem, keď mi niekto otvorí oči a ukáže mi, že som sa na všetko doteraz pozerala úplne zle...
Ak hľadáte silný príbeh s ešte silnejšími postavami, ktoré vám napriek ich bolesti dokážu vyčariť šťastný úsmev na tvári, tak toto je ono!

PS. Obrázky boli vybraté na základe mojich obľúbených scén + nenašla som trailer, ale objavila som playlist pre knihu a nie je vôbec zlý, môžete si to vypočuť TU.   

1.miesto


Snow Like Ashes (Snow Like Ashes #1) - Sara Raasch


Anotácia


Pred šestnástimi rokmi, Zimné kráľovstvo bolo dobyté a jeho obyvatelia boli zotročení. Vzali im nielen mágiu, ale aj panovníka. Jedinou nádejou na slobodu je pre nich osem preživších, ktorým sa podarilo utiecť a ktorí čakajú na príležitosť, aby si ukradli ich Zimnú mágiu naspäť a obnovili tak kráľovstvo.
Meira, ktorá je od Zimnej porážky sirotou, žije jej celý život na úteku.
Trénuje za bojovníčku, pretože je odhodlaná urobiť všetko preto, aby obyvatelia Zimného kráľovstva opäť získali svoju moc. Možno aj preto, že je zúfalo zamilovaná do jej najlepšieho kamaráta a budúceho kráľa Zimného kráľovstva. Preto, keď zvedovia zistia polohu jednej polovičky starovekého medailónu, ktorá dokáže obnoviť ich mágiu, Meira sa rozhodne získať ho sama. Lenže sa tým bezhlavo vrhá do sveta diabolskej mágie, nebezpečnej politiky a zisťuje, že jej osud nie je, ani nikdy nebol, skutočne jej.



Prečo som si ju vybrala?



Pretože Snow like Ashes je jednou z najlepších kníh, aké som prečítala nielen za mesiac marec, ale zatiaľ za celý tento rok.
Ak nie je rovno tou najlepšou knihou...
A viete čo? Byť povrchnou bukoholičkou sa niekedy (ako práve teraz) vyplatí, pretože jediný dôvod, prečo som po knihe siahla, bola práve jej dokonalá obálka.
Musím však povedať, že úžasnosť obálky bola ešte minimálne dvakrát prekonaná úžasnosťou príbehu!!! A to už je čo povedať, keďže som obálkový závislák.
V príbehu vôbec nič nechýbalo. Sara Raasch je podľa mňa nový spisovateľský génius, lebo presne vedela, kedy je čas na romantiku, kedy je čas na nejakú akciu, kedy je čas niekoho zabiť, kedy je čas niekoho pobozkať, kedy je čas na smiech, kedy je čas na slzy a kedy je čas vybaliť aj niečo z tej mágie. Jednoducho, omotala si ma okolo prsta. Ja som sa mohla len pohodlne usadiť, otáčať stránky a užívať si tú šialenú jazdu, ktorú si vymyslela.
A ešte akú jazdu si to pre nás vymyslela!
Toľko zvratov, prevratov a neviem akých ešte vratov tu bolo... no rozhodne som sa nenudila.
Začnime s prvým dôležitým faktom, Sara stvorila svet, v ktorom sa ľudia a krajiny delia podľa ročných období a zároveň majú podľa toho aj určitý vzhľad, ako napr. môžete vidieť, že obyvatelia Zimného kráľovstva majú snehobielu pleť, vlasy a krištáľovo modré oči.
Presne tak! Sara si to všetko premyslela do najmenších detailov.
Keď sme už pri tých obyvateľoch, poďme si povedať niečo o našej nebojácnej hlavnej hrdinke, ktorá by nakopala zadok aj Chuckovi Norrisovi! :D   

“So,” I start as we pull to the left in the hall, “you’re the king of Cordell’s son. How’s that?” Theron chuckles. “Beneficial sometime, horrible others. You’re beautiful – how’s that?”

Napriek tomu, že tu boli minimálne dvaja zlatí, sexi hlavní hrdinovia, keby som si mala vybrať jednu postavu z knihy, s ktorou by mala imaginárne randiť, bola by to práve Meira.
Bože, táto žena mala viac odhodlania a odvahy ako všetci chlapi dokopy. Občas som mala dokonca pocit, že nemá ani pud sebazáchovy. :D
Hoci sa tu črtal milostný trojuholník, keď prišlo na lámanie chleba, Miera dokázala dať city bokom a sústrediť sa len na záchranu kráľovstva,.
Dokonca som sa pristihla pritom, ako som na knihu kričala: "Kto potrebuje chlapov?! Dajte jej do ruky zbraň, na ktorej meno si teraz nespomeniem... čakram/šakram?... a Miera všetko vyrieši!"
Možno som to prežívala až príliš, ale povedala som vám, že si ma Sara omotala okolo prsta.
A teraz poteším asi väčšinu čitateľov, kniha skončila bez cliffhangera! Ja viem. Verte mi, JA VIEM. Je to skoro až neuveriteľné, že ešte niekto dokáže normálne ukončiť knihu.
Odporúčam všetkým milovníkom... všetkého. :D Nebudem nikoho diskriminovať. Povinne prečítať, teraz hneď.

PS. Hádam ste si nemysleli, že vám sem nedám ďalšiu mapu. :D

PSS. Tento trailer sa mi zo všetkých, ktoré som pozrela, páčil najviac, tak hádam sa zapáči aj vám.




Po dlhom čase, Vaša Rea, ktorá nejako už pravidelne-nepravidelne pridáva články v skorých/neskorých, ranných/večerných hodinách. Vážne bude už pol 4 ráno? O.o :D

You Might Also Like

11 komentárov :

  1. Snow Like Ashes čítam už viac ako dva týždne a ani za svet sa do tej knihy neviem dostať! Nehorázne ma to vytáča lebo to bola jedna z mojich najočakávanejších kníh tohto roka...Urgh, asi som mala príliš veľké očakávania lebo to vyzerá na to, že zas budem jednou z čiernych oviec ktorým sa tá kniha až tak nepáčila... :(
    Začne to byť po tých zhruba 40% lepšie než to je dovtedy? :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuuuuuha. :D :D Si tesne pred polkou a nebaví ťa to? Tak to podľa mňa si vo fáze, ktorú volám "správna kniha, ale v nesprávny čas". :D Ja musím mať na takúto high-fantasy knihu hlavne náladu a Snow like Ashes mi vtedy sadla jak ri* na šerbeľ, ale ak ťa nebaví ani autorkin štýl písania, vyprdni sa na to a poobzeraj sa po inej knihe.
      PS: Aj keď na konci je mega veľká bitka a aj nejaká tá vzbura.... možno už len kvôli tomu by som ti povedala, aby si to dočítala! ;) :D
      A viem, ako sa cítiš, ja sa tiež často ocitám v pozícií čiernej ovce... napr. Fangirl bola pre mňa maximálnym sklamaním a na tvojom blogu som videla, že tebe sa páčila. :D Takže ťa v tomto úplne chápem. :D

      Odstrániť
    2. Hej, rozmýšľam, že som asi v MASÍVNOM reading slumpe posledné mesiace lebo som fakt položila už asi 3 knihy, v ktorých som sa dostala na 30% *slza v oku* :D. Ja SLA asi dám ešte šancu a nechám ju teraz na pokoji a pustím sa do nej neskôr lebo mi je fakt ľúto, že ma nebaví keď som sa na ňu tak tešila... :/ :D
      Nenávidím byť čiernou ovcou lebo vždy to je tak, že nikto z môjho okolia ňou nie je a ja potom nemám s kým vykecať moje rozhorčenie! :D

      Odstrániť
    3. A skúšala si zmeniť žáner? Lebo ja, keď nemám chuť na nič, tak siahnem po romantike, pri nej nemusím veľmi rozmýšľať. :D :D
      Chápem ťa, ako ochkať nad knihou s niekým je super, ale pohoršovať sa je ešte lepšie. Hlavne, keď to potrebuješ zo seba dostať von. :D :D

      Odstrániť
  2. Mám taký zlozvyk vyhýbať sa knihám a autorom, okolo ktorých je príliš veľké haló. A presne pre toto som od Colleen Hoover ešte nič nečítala, hoci sa na všetky jej knihy už dlhší čas chystám. Nejaký tip, akou knihou od nej by som mala začať? :)
    I’ll meet you here ma anotáciou moc nezaujala, ale tvoje nadšenie z nej ma presvedčilo, že si ju proste musím prečítať. Znie to presne ako niečo, čo si zamilujem. :)
    A od obálky Snow like ashes proste nejde odtrhnúť oči. Priznám sa, že keď som tú nádheru prvýkrát videla, vôbec ma nezaujímalo o čom to je, len som vedela, že toto si prečítam. :D A čím viac nadšených slov na túto knihu čítam, tým len vzrastá môj pocit, že to bude úžasné čítanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne, preto najradšej čítam knihy, ktoré aktuálne vychádzajú (najlepšie od neznámych spisovateľov), lebo mám najväčšiu pravdepodobnosť, že sa ku mne nedonesú žiadne recenzie, spojlery... jednoducho vôbec nič, ja si budem môcť vytvoriť svoj názor na knihu, bez vonkajšieho ovplyvňovania. :D A presne preto milujem Colleen, lebo jej prvú knihu som čítala asi v roku 2012 (btw. bola to kniha Slammed alebo inak už v slovenčine Život jedna báseň? not sure) a bola to nielen jedna z prvých kníh v angličtine, ktoré som prečítala, ale bola to v tom období tá najoriginálnejšia romantická YAdultka, akú som kedy mala v ruke, preto by som ti najradšej povedala, aby si si prečítala Slammed, no ak už máš za sebou nejaké tie romantické knižky, možno ti nepríde veľmi originálna. Na jej obhajobu, dosť často mám pocit, že sa všetky dnešné romantické autorky inšpirovali práve Colleen. :D
      A odpoveď na tvoju otázku je:
      - ak máš slabosť pre zodpovedných hlavných hrdinov, ktorí to vedia s deťmi, dokážu ti vyznať lásku básničkou a vtipné, no zároveň múdre mamy, tak si stojím sa tým, že začni so Slammed
      - ak máš rada knihy, pri ktorých nevieš, či máš skôr plakať alebo sa šťastne usmiať, v ktorých je tak dokonalý hlavný hrdina, že sa chceš premiesť do knihy, tak potom hovorím, že na teba čaká Hopeless
      - ak miluješ šialených, vtipných hlavných hrdinov, o ktorých vieš, že patria k sebe od prvej sekundy, a ak chceš ten najdokonalejší-nedokonalý prvý bozk, potom jedine Finding Cinderella (čo síce je poviedka medzi knihami v sérií Hopeless a asi by som ti odporučila ju prečítať až po prvej knihe, ale určite ju musíš prečítať, tak či onak!)
      - ak sa ti páčia chlapi v uniformách, ktorí sa síce prezentujú ako debili, ale majú dobre srdce a ak chceš čítať knihu, ktorá ti dokáže, že na svete má človek viac ako jednu spriaznenú dušu, tak potom určite len Ugly Love
      - ak ti duša piští po citlivom hudobníkovi, ktorý si určite získa tvoje srdce a fakt rozumnej hlavnej hrdinke + nesmiem zabudnúť na hlas Griffina Petersona, ktorý ešte naspieval ku knihe aj pesničky; tak hlasujem za Maybe Someday
      - a nakoniec záhadná krátka knižka, ktorá ti tak popletie hlavu, že nebudeš vedieť, kde je sever, v ktorej je dokonale sarkastická hlavná hrdinka a ešte dokonalejšie romantický hlavný hrdina, tak je pre teba stvorená kniha Never Never, ktorú Colleen síce nenapísala sama, a je to tam aj cítiť, ale o to je kniha zaujímavejšia
      Ku Confess som sa už vyjadrila, takže rozhodnutie je nakoniec stále len na teba, ale dúfam, že ak sa rozhodneš pre čokoľvek, tak nebudeš sklamaná....a keby si náhodou bola, tak mi to ani nehovor, moje srdce je oddané tejto autorke a asi by to neunieslo. :D :D :D

      Odstrániť
    2. Vďaka, že si si dala tú námahu a takto si mi to tu pekne zosumarizovala. :) Vidím to tak, že najskôr si asi v knižnici vystriehnem Beznádejnú alebo Život jedna báseň, ale inak ma zo všetkého najviac láka Never Never (sarkastické hrdinky, to je moje :D). Aj tak mám dojem, že nech už pôjde o akúkoľvek z týchto kníh, minimálne do hlavného protagonistu sa zamilujem určite. :D

      Odstrániť
    3. Ale prosím ťa, písanie o knihách pre mňa nie je námahou, no nemáš začo. :D
      Tak to určite, lebo ak Colleen niečo s istotou dokáže, tak to je vytvorenie dokonalých mužských postáv. :D

      Odstrániť
  3. Team Theron! Mather je síce dobre vykreslená postava, mám rada autorku za to, ako ho vykreslila, ale zároveň ho neznášam :D Confess som ešte nedala, akosi sa mi do toho nechce, čo je prekvapivé, keďže je to Coleen a I´ll meet you there by som si dala hneď teraz odznova :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na 100% som v tom tíme s tebou! :D Tiež som mala Mathera ako postavu rada, ale nemám rada chlapov, ktorí si nejdú za tým, čo chcú. Akože chápem, treba zachrániť kráľovstvo a bla, bla, bla... ale keď niečo/niekoho chceš, tak povedz alebo sprav niečo, do čerta tam a kašli na kráľovstvo!!! :D

      Odstrániť
    2. PRESNE!!! Ale zase bola to príjemná zmena, lebo väčšina tých chlapských postáv taká nie je a je tam priestor pre jeho vývin :D Ale stále ho nemám rada :D

      Odstrániť