Čítanie 2013 ,

Knižná výzva - 3.deň: Tvoja obľúbená séria.

júla 04, 2014 Rea 4 Comments


Prehlasujem, že táto knižná výzva je pre takú nerozhodnú osoba ako som ja strašne zákerná. Hlavne, keď sa jedná o knihy.
Vždy, keď sa ma niekto opýta na obľúbenú knihu, tak mu automaticky poviem asi desať názvov a teraz si mám vybrať sériu? Už iba ku každému žánru mi napadajú minimálne tri série.
Nemožné. Absolútne nemožné.
Preto vám najskôr spomeniem všetky série, o ktorých som rozmýšľala. Dopredu vás upozorňujem, že tá séria, ktorú nakoniec vyberiem nie je o nič viac milovaná ako tie ostatné, ale no jednoducho som musela nejakú vybrať...
Let´s go!

P.S. Série Blood of Eden, Divergent, The Darkest Minds, Lunar Chronicles som tu už spomínala, takže tie vynechám, aby som vás stále neotravovala s tým istým. ;)

Suzanne Collins - The Hunger Games

- neviem koľko strán majú všetky tie tri knihy dokopy, ale pamätám si, že som ich prečítala za víkend, skoro vôbec som nespala, a to som ich pôvodne ani nechcela čítať... jednoducho Hry o život mi otvorili dvere do sveta dystopických a post-apokalyptických románov, a preto bude mať táto séria v mojom srdci vždy zvláštne miesto




Cassandra Clare - The Mortal Instruments

- aj napriek tomu, že som tú sériu čítala prvýkrát v češtine s divným blonďavým chlapcom na obálke, ktorý sa až záhadne podobal na Ivana z Mrázika, tak som si sériu zamilovala hneď od začiatku, a to hlavne kvôli Jaceovi a tomu, ako Cassandra dokázala vymyslieť absolútne nový svet, ktorý sa ukrýval v tom našom a hoci som poslednú časť ešte nečítala, už teraz viem, že určite uroním nejednu slzu, lebo mi bude chýbať každá jedna postava... áno aj tá hnusná, ktorej meno netreba vyslovovať = D




Cassandra Clare - The Infernal Devices

- keďže milujem The Mortal Instruments,  za nič na svete nemôžem zabudnúť na The Infernal Devices. Tieňolovci z 21. storočia boli zábavní, ale Tieňolovci z minulosti mali v sebe také nejaké neopísateľné čaro, že možno som si ich zamilovala ešte viac. Plus mám slabosť pre Londýn a tie Cassandrine opisy starého Londýna ma okamžite vtiahli do deja. Keby ženy vtedy nemuseli nosiť korzety a sukne, okamžite by som chcela v tej dobe žiť, lebo aj to také hanblivé dvorenie medzi hlavnými postavami ma neuveriteľne bavilo. 



Jennifer L. Armentrout - Lux

- Jennifer je známa hlavne tým, že si rada.... "požičiava" nápady ostatných autorov a originalitu by ste v jej knihách hľadali asi ťažko, ale Lux séria bola pre mňa nečakaným prekvapením, pretože si ma získala asi okamžite. Bolo to vtipné, pútavé, akčné a celý ten nápad s mimozemšťanmi sa mi dostal pod kožu, pretože dovtedy som ich ich predstavovala ako nejaké zelené príšerky, ale Jennifer z nich spravila namakaných polobohov. Poslednú časť Lux oppostion som ešte nečítala (teda dúfam, že to je posledná, lebo najskôr to mala byť len trilógia), ale už teraz sa jej neviem dočkať, lebo nejakým zázrakom sa Jennifer stále zlepšuje, aspoň čo sa týka akčnej stránky knihy.




Cynthia Hand - Unearthly

- k tejto sérií sa môžem vyjadriť len tak, že sa pridávam k väčšine a vyhlasuje Unearthly za najlepšiu sériu s anjelskou tématikou a hoci to ku koncu strácalo šťavu, Tucker vyplnil každý jeden nedostatok. Tak-nejak bol aj hlavným dôvodom, prečo som sa od tejto série nedokázala odtrhnúť. If you know what I mean. ;) TeamTucker!



Michelle Hodkin - Mara Dyer

- Michelle Hodkin by pokojne mohla mať aj titul Mrs. Cliffhanger, pretože jednotka s dvojkou skončili tak zle, že som mala po dočítaní chuť šmariť ich obe o stenu.... ach, už teraz sa bojím a zároveň sa neviem dočkať trojky. Myslím, že séria Mara Dyer nie je výnimočná len svojimi dokonalými obálkami, psychopaticko-hororovo-mysterióznych dejom, ale aj perfektnou dvojicou. Prečítala som strašne veľa romantických kníh, ale taký dokonalý pár ako vytvorila Michelle v tejto hororovej sérií s Marou a Noahom vytrel všetkým romanciam zrak.



Tahereh Mafi - Shatter Me 

- myslím, že som to už spomínala aj predtým. Toto je séria, ktorú buď milujete alebo nenávidíte, pretože Taherehin štýl písania nie je pre každého. Veľa prečiarknutých viet a množstvo zdĺhavých opisov, no ten nápad! Pane Bože!!! Ako to, že nikto doteraz neprišiel na to, aby hlavná hrdinka mala schopnosť zabíjať jediným dotykom! Absolútne geniálne!
A hoci už trojka vyšla v angličtine, stále čakám na to, kým vyjde aj v slovenčine, pretože musím uznať, že náš slovenský preklad je skvelý a príbeh si vďaka nemu užívam ešte viac.

K milostnému trojuholníku sa vyjadrím krátko: Adam vs. Warner. Rozhodne ADAM! Strašne mi to pripomenulo situáciu v Delíriu, kde si zase všetci vyberali stranu či Alex alebo Julian. (btw. rozhodne ALEX). A síce chápem, čo všetci vidia na Warnerovi, lebo má aj svoje svetlé momenty, Adam tu bol pre Juliette od samotného začiatku a hoci sa občas správal ako debil (hlavne v dvojke) a urobil pár hlúpych rozhodnutí, tak tu bol prvý a puká mi srdce z toho, ako ho teraz všetci neznášajú. Dúfam, že nakoniec všetko dobre dopadne. 


Rachel Hawkins - Hex Hall 

- nie som si istá, ale mám pocit, že Hex Hall bola medzi mojimi prvými knihami, ktoré som čítala v angličtine (ak nie rovno aj prvá), a preto má pre mňa zvláštny význam. Plus, keď sa k tomu pridá fakt, že mi Rachel ukázala, že fantasy kniha môže byť plná sarkastických poznámok a skutočne aj vtipná... 
Skrátim to asi tak, že ešte týždeň po prečítaní jedna moja malá časť dúfala, že zázrakom budem mať nejakú nadprirodzenú schopnosť, aby som sa mohla potom presťahovať do Hex Hall. = D Normálne mám chuť si dať re-reading.


Richelle Mead - Vampire Academy

- málokedy sa mi stáva, aby som si presne pamätala, kedy som knihu prečítala, ale pri tejto sérií sa to stalo. Bolo to cez letné prázdniny pred dvoma rokmi a pamätám si, že som doma vyhlásila najvyššiu pohotovosť, čo znamená, že som týždeň bola zavretá vo svojej izbe, ignorovala celý svet a komunikovala s rodičmi, len keď som potrebovala jesť.
Trvalo to týždeň, ale prečítala som ich všetky a hoci som to potom dospávala ďalší týždeň, nič neľutujem. Vampire Academy mi po Škole noci dokázala, že knihy o upíroch nemusia byť vôbec mizerné, keď sú dobre napísané. Vďaka ti Richelle Mead.


 S.C. Stephens - Thoughtless 

-dosť bolo fantasy, teraz dáme niečo z Young Adult romantiky. Ak sa dostanete cez prvú knihu, ktorá vám poničí všetky nervy a zlomí srdce, tak vám to dvojka s trojkou vynahradia. Nebojte sa, hlavná hrdinka dostane po čase rozum a Kellan Kyle je skvelou motiváciou na to, aby ste to s touto sériou nevzdávali.
Obdivujem Stephensovú, že zobrazila neveru taká aká je, bolestivá, a že sa nebála hlavnú hrdinku predstaviť v negatívnom svetle. Na to nemá gule hocikto.


Colleen Hoover - Slammed

- pri tejto sérií ma mrzí hlavne to, že o nej veľa ľudí nehovorí a vôbec neviem prečo. Podľa mňa je toto Colleenina najlepšia séria. Práve vďaka nej som si jej štýl písania tak zamilovala a nedám na ňu ako autorku dopustiť. Je v nej toľko skvelých myšlienok a tie slam básne... nemala som ani poňatia, že si tak zamilujem Slam poéziu. Jednoducho mi so Slammed otvorila dvere do úplne nového sveta.



Drumroll:

Konečný víťaz. 
Asi.
Bože, neznášam rozhodovanie. 


Maggie Stiefvater - The Wolves of Mercy Falls

Možno pre väčšinu nečakaný výber, ale pred nedávnom som dočítala Sinner a stalo sa, že láska k tejto sérií znova vzplanula. Hoci chcem prečítať cez leto ďalších XY kníh, určite si dám aj re-reading tejto série.
Triaška bola asi prvá fantasy kniha, ktorá ma rozplakala, a to som sa tomu ešte aj urputne bránila.
Mohla som prečítať ďalších tucet kníh o vlkoch, ale moja myseľ sa vždy vracala k Samovi Rothovi. Prisahám, že keby si nebol vymyslený Sam, tak by som si tvoje meno dala aj vytetovať na zadok. = D
Ale o inom som chcela.

Maggiín štýl písania je pohlcujúci. Keď začnem čítať jej knihy, odtrhnem sa od nich veľmi ťažko... teda úprimne sa mi od nich nepodarilo odtrhnúť asi nikdy. Stále som len čítala a čítala, až kým mi neostalo vôbec nič. Ešte k tomu mi aj v tejto sérií predstavila skvelého nemeckého básnika Maria Rilkeho, o ktorom mi v škole nejako zabudli povedať a som jej vďačná, že som sa k nemu dostala aspoň takouto cesto.

Zhrniem to asi tak, že akcia, krv a dráma sú fajn, ale pri čítaní týchto kníh som si uvedomila, že dobrá kniha sa zaobíde aj bez zbytočného zabíjania. Keďže mojou skvelou vlastnosťou je, že premýšľam až príliš, tak pri sérií The Wolves of Mercy Falls sa mi podarilo nemožné. Dokázala som úplne vypnúť. Počas čítania som zažívala taký zvláštny pokoj...
Neviem ho presne opísať slovami. Možno si ju skúste prečítať sami a potom ma pochopíte.





"You two are too cute," the counter girl said, setting two cups piled with whipped cream on the counter. She had a sort of lopsided, open smile that made me think she laughed a lot. "Seriously. How long have you been going out?"
Sam let go of my hands to get his wallet and took out some bills. "Six years."
I wrinkled my nose to cover a laugh. Of course he would count the time that we’d been two entirely different species.
"Whoa." Counter girl nodded appreciatively. "That’s pretty amazing for a couple your age."
Sam handed me my hot chocolate and didn’t answer. But his yellow eyes gazed at me possessively—I wondered if he realized that the way he looked at me was far more intimate than copping a feel could ever be. I crouched to look at the almond bark on the bottom shelf in the counter.
I wasn’t quite bold enough to look at either of them when I admitted, "Well, it was love at first sight."
The girl sighed. "That is just so romantic. Do me a favor, and don’t you two ever change. The world needs more love at first sight."

Vaša Rea. Keďže som sa stále nespamätala s 30STM ošiaľu, tak na rozlúčku ďalšia pesnička. = D
P.S. Máte nejakú obľúbenú sériu aj vy?


You Might Also Like

4 komentáre :

  1. Triašku som čítala už dávnejšie. A vôbec ma nebavila. Shatter me však tiež patrí k mojim najobľúbenejším sériam. Avšak mojim zlatíčkom je Warner. Adam sa mi páčil v jednotke, v dvojke mi už prekážal a potom som čítala ešte aj Fracture me a tam ešte viac, pretože sa správal ako totálny kretén, ktorý vždy vie, čo je pre Juliette najlepšie. Akoby ona sa nevedela rozhodovať sama za seba. Akoby to bola jeho mladšia sestra alebo čo. Neznášam ho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne toho som sa bála! :D :D Ale tak úprimne si povedzme, Juliette je fakt niekedy nemožná a niekto jej musí hovoriť, čo má robiť... no uvidíme či zmením na Adama názor, keď prečítam trojku (tajne dúfam, že nie, ale nikdy nehovor nikdy). :D

      Odstrániť
  2. So sériou Lux nesúhlasím :D mne sa už pri dvojke prestala páčiť. Vadilo mi, ako sa tam riešil iba ten ich vzťah a potom som sa už k ďalšej časti nedostala. Čo sa týka ostatných kníh, autorka si to u mňa totálne pokazila knihou Počkám si na teba, čo je podľa mňa prepadák a pre mňa asi najhoršia kniha minulého roka... či som to čítala ešte predminulý rok? Už ani neviem, ten čas tak rýchlo letí :D
    A Slammed by som si chcela prečítať hneď potom, čo dorazím Beznádejnú :D Akosi nestíham :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sériu Lux nemá rád skoro nikto, ale ja som si k nej vytvorila také nejaké zvláštne puto a knihy z tejto sériu sú jediné, ktoré od tejto autorky dokážem čítať. :D Waiting for you je podľa mña najhoršia kniha vôbec a uvedomila si, že v Amerike asi vydajú každú blbosť, ak je na obálke aspoň trochu známe meno. :D The slammed musíš prečítať čím skôr! :D A som zvedavá, ktorá sa ti bude viac páčiť, či táto alebo Hopeless. Lebo všetci sa zatiaľ prikláňajú k Hopeless a ja som zase opačná a páči sa mi viac Slammed.

      Odstrániť