Čítanie 2014 ,

To najlepšie za mesiac...

novembra 21, 2014 Rea 6 Comments

OKTÓBER




Pane Bože! Potrebujem sekretárku!!! 
Veď už je za chvíľu koniec novembra a ešte som ani nenapísala článok To najlepšie za mesiac... OKTÓBER. Som blbá .
Inak, ahojte!
Hor sa na rekapitulácia. Teraz kým si spomeniem, čo bolo v októbri...

Určite som mala veľa učenia, ale stihla som doprekladať už 3.knihu, byť na Októberfeste, 3 koncertoch a prečítať 7 kníh + 2 poviedky.
To môžem pokladať za celkom produktívny mesiac, či? 
Myslím, že ste si všimli môj vylepšený obrázok, ktorý je hneď na začiatku.
 Poviem vám len toľko, že z tých 7 kníh, mi prirástli k srdcu skoro všetky a jednoducho som si nevedela vybrať len 3.
 A nakoniec, prečo by som vám mala odopierať dobré knihy len preto, že som sa kedysi dávno rozhodla pre TOP 3?
Dúfam, že sa vám moje nové, (možno) jednorázové vylepšenie bude páčiť.
Inak je úplne jedno čo je na 1,2,3,4. mieste. Poradie si nevšímajte. Musela som ich však nejako usporiadať, no všetky knihy sú pre mňa na 1.mieste. 


PS: Nehlási sa niekto dobrovoľne na post tej sekretárky? :D


4. miesto


Cinder & Ella - Kelly Oram



Anotácia


Už to bol skoro rok od autonehody, ktorá zanechala Ellu Rodriguez zmrzačenú, zjazvenú a bez mamy. Po dlhom a ťažkom zotavovaní, bola vyhnaná cez celú krajinu ku otcovi, ktorí ju opustil, keď bola ešte len malé dieťa. Ak sa však chce dostať otcovho domu a preč od jeho novej nevlastnej rodiny, musí presvedčiť svojich lekárov o tom, že je schopná žiť na vlastnú päsť, psychicky aj fyzicky. Ale je tu problém. Ešte nie je pripravená. Jediný spôsob, ako by sa mohla začať uzdravovať je ten, že sa spojí s jedinou osobou na svete, ktorá pre ňu niečo znamenala. S Anonymným internetovým najlepším kamarátom, Cinderom.

Hollywodská senzácia Brian Oliver má povesť problémového chlapca. Okolo jeho hereckého výkonu v novo-vychádzajúcom filme Druidský Princ sa vedú neustále klebety. Jeho manažérsky tím mu poradí, že ak sa chce zbaviť reputácie tínedžerského idola a dostať sa na zoznam vážených hercov, musí nechať jeho divoké dny za sebou a začať sa chovať dospelo. Aby však uhasili plamene Brianovej reputácie zlého chlapca, vedenie zinscenuje falošné zásnuby pre neho a jeho spoluúčinkujúcu herečku Kaylee. Brian nie je nadšený ani z dohody, ani z jeho falošnej snúbenice, ale rozhodne sa, že to všetko pretrpí, ak to pre neho bude znamenať nomináciu na Oskara.
Lenže potom dostane prekvapujúci email od starej kamarátky a všetko sa zmení.

Prečo som si ju vybrala?


Milujem rozprávku o Popoluške. Keď som bola malá, čítala som ju stále dookola, až kým som nevedela naspamäť každé jedno slovo. Netuším prečo... či to bolo tou ružovou farbou knižky (toto je ONA :D) alebo tými peknými šatami na obálke, alebo jednoducho šťastným happyendom, knižku som so sebou nosila skoro všade. Čo vám budem hovoriť, knihomoľom som už odmala. :D
Takže si asi viete predstaviť, aká som bola nadšená, keď som zistila, že jedna z mojich obľúbených spisovateliek sa rozhodla tento príbeh prepísať a dej zasadiť do modernej doby.
Zaujatosť teraz bokom.
Cinder & Ella ma citovo totálne zničila!!! A tým myslím, TOTÁLNE! Neviem, či som akurát v októbri prežívala nejaké svoje emocionálne obdobie, ale plakala som pri nej 3x. V živote som toľkokrát neplakala pri knižke. (Nie, John Green, ani ty si ma toľkokrát nerozplakal.)
Možno to bolo tým, že sa tam šikanovalo, ubližovalo nevinnej osobe a ja som si to hneď predstavila v reálnom živote... 
Kto vie.
Uzatváram to tým, že si stále nie som istá, či kniha bola skutočne taká smutná alebo ja som mala PMS. :D Čo som ale nečakala a milo ma prekvapilo bolo, že tu okrajovo spomenula jej sériu V is for Virgin (o ktorej som už dávnejšie písala medzi svojimi Top 3).
 Plus, keď sa k tomu pridal fakt, že hlavní hrdinovia boli skoro rovnakí knižní fanatici ako ja, kniha sa okamžite zaradila medzi moje obľúbené.
 Preto, ak ste tiež mali v detstve radi rozprávku o Popoluške, určite by ste si teraz v dospelosti mali prečítať túto verziu. Neoľutujete!

PS: Kelly Oram číta prológ ku knihe. Určite si to pozrite. Je tam taká nervózna z kamery, že sa občas zakokce, ale dôležité je, že sa tam baví sama na sebe. :D 


3.miesto


Throne of Glass (Throne of Glass #1) + Crown of Midnight (Throne of Glass #2) - Sarah J. Maas


Anotácia


Zoznámte sa, Celaena Sardothien.
Krásna. Smrtiaca. Zrodená pre veľkosť.
V temných, špinavých soľných baniach Endovieru si osemnásť ročné dievča odpykáva doživotný trest. Je trénovaná nájomná vrahyňa, najlepšia z najlepších, lenže urobila jednu osudovú chybu: nechala sa chytiť.
Mladý kapitán Westfall jej ponúkne dohodu: jej sloboda za jednu veľkú obetu. Celaena musí reprezentovať princa v smrtiacom turnaji, kde budú bojovať tí najnadanejší zlodeji a vrahovia z celej krajiny.
Živá alebo mŕtva, Celaena bude oslobodená. Či už vyhrá alebo prehrá, ale objaví svoj skutočný osud. No obmäkčí sa aj srdce vrahyne?

Prečo som si ju vybrala?



Milujem hlavné hrdinky, ktoré dokážu nakopať zadky, a pritom si zachovať svoje kúzlo. Presne taká bola Celaena Sardothien (už len to meno má dokonalé, aj keď nemám veľmi potuchy, ako ho mám čítať :D).
 Jej základné charakteristické črty: charizmatická, arogantná, agresívna, zábavná a zbožňuje knihy.
Už z týchto bodov vám musí byť jasné, že aj keby som chcela, tak sa Celaena jednoducho nedá nemilovať.
Konečne po dlhom čase hrdinka, ktorá sa nebála vziať veci do vlastných rúk a trochu sa ušpiniť, aj keď sa zväčša zašpinila len krvou. :D
Spomínala som to viackrát, ale dobrá kniha u mňa musí obsahovať: tajomstvá, zaujímavé postavy, veľa krvi, akcie a nejakú tú romantiku. A keďže sa naša hlavná postava=nájomná vrahyňa je samozrejmé, že o krv, akciu a tajomstvá nebude núdze. Ale čo s tou romantikou?

Poprosím fanfáry. 
Na scénu prichádza sladký princ Dorian a odťažitý, ale o to zaujímavejší kapitál Westfall.
 Dorian + Westfall = ♥ najlepší kamaráti ♥
Niečo tu smrdí... Presne tak, ľúbostný trojuholník!
Nie som veľkým fanúšikom ľúbostných trojuholníkov, ale Sarah to napísala tak dobre, že doteraz som si nedokázala ani vybrať stranu.
Po jednotke som bola Tím Doriana a po dvojke zase Tím Chaola (kapitána Westfalla).
Uvidíme, ako sa rozhodnem po prečítaní trojky.
Každopádne, ak máte radi akčné knihy s troškou romantiky a veľa tajomstvami, vrhnite sa na sériu Throne of Glass.

Príbeh je taká zmeska knihy Poison Study, rozprávky Brave a dokonca som sa pristihla pritom, že som ju prirovnávala aj ku Hunger Games. Celá tá vec s výcvikom a turnajom zabi, inak budeš zabitý mi bola nejaká povedomá. Či to už len ja všade vidím Hunger Games? :D
BTW. Slovart túto sériu vydá aj v slovenčine, pod názvom Trón zo skla, takže ak nie ste dobrí v angličtine, počkajte si na slovenskú verziu, ;)

PS:Niekto nakreslil jednu z mojich obľúbených scén, tak sa pobavte aj vy. :D
Celaena s kapitánom Westfallom na plese

2. miesto


I'll Give You the Sun - Jandy Nelson



Anotácia


Jude a jej dvojča Noah sú si neuveriteľne blízki. V trinástich rokoch, uzavretý Noah stále kreslí a zamiluje sa do charizmatického chlapca od vedľa, zatiaľ čo nebojácna Jude skáče z útesu, nosí červený rúž a rozpráva za oboch. Ale o tri roky neskôr sa Jude s Noahom ledva rozprávajú. Stalo sa niečo, čo dvojčatá zničilo rozdielnymi a dramatickými spôsobmi...kým Jude nestretne arogantného, zlomeného, krásneho chlapca, plus jej do života vstúpi nová nepredvídateľná sila.
Rané roky sú Noahov príbeh. Neskoršie roky sú Judin.
Ale čo si dvojčatá neuvedomujú je to, že obidvaja majú len polovicu príbehu. Ak by len dokázali nájsť k sebe opäť cestu, dostali by možnosť zmeniť ich svet.

Prečo som si ju vybrala?  


Na goodreads som sa vyjadrila:

Nepoviem vám o čom kniha je.
Ak to chcete vedieť, prečítajte si anotáciu alebo ešte lepšie... spravte to ako ja. Nečítajte ju.
Nechajte sa prekvapiť a po hlave skočte do príbehu s tým, že padák necháte v skrini.
A čím dlhšie budete čítať padať voľným pádom, tým skôr zistíte...
že nikdy nie je nič také ako sa zdá na prvý pohľad.
že všetko sa deje z nejakého dôvodu.
že možno ste sa doteraz na svet pozerali úplne zle.
To som si z tej knihy zobrala ja + som si vďaka nej sľúbila, že sa vrátim k umeniu. Hneď ako prídem domov oprášim gitaru, vytiahnem zo šuplíka farbičky, ktoré som tam pred rokmi odložila a začnem znova kresliť.
Ale vy si v nej nájdete možno niečo úplne iné... a možno pri ďalšom re-reading v nej nájdem niečo úplne iné aj ja. Kto viem.

Všetko toto stále platí. Nebudem vám teraz hovoriť, že jej štýl písania je pohlcujúci a jedinečný, že vytvorila autentické, prepracované postavy, vďaka čomu ste mali pocit akoby ste počas knihy stáli hneď vedľa nich, a tak prežívali každý jeden šťastný či smutný okamih na vlastnej koži...
Poviem vám len toľko, Jandy touto knihou odhalila alebo pripomenula? jedno veľké tajomstvo.
  Umenie je našou záchranou, našim núdzovým východom.
Šťastný, frustrovaný, smutný, nahnevaný, zúfalý?
Zaspievaj o tom.
Napíš o tom.
Nakresli alebo vymodeluj, čo cítiš.
Dostaň to zo seba von! Nedus to v sebe!
Dávnejšie som sa tu sama priznala, že ja o svojich pocitoch zásadne nehovorím, výnimočne ich nejako prejavujem, ale vždy sa z nich vypíšem alebo vyspievam, inak by ma asi porazilo a Pán Boh vie, že práve umenie ma dostalo aj cez pubertu. :D

BTW. Ďalšia dobrá správa pre anglicky-nehovoriacich jedincov. Slovart vydá aj túto knihu. ;)


1. miesto 




Splintered (Splintered #1) + The Moth in the Mirror (Splintered #1.5) + Unhinged (Splintered #2) - A.G. Howard







Anotácia



Tento úžasný debut zachytáva groteskné šialenstvo tajomnej podzemnej krajiny, rovnako ako bolesť dievčaťa z prvej lásky a jej nezávislosť.
Alyssa Gardner počuje šepot chrobákov a kvetín, čo je aj pravý dôvod toho, prečo je jej mama roky zavretá na psychiatrii. Toto rodinné prekliatie ich prenasleduje už od ich predka Alice Liddell, skutočnej inšpirácie pre knihu Lewisa Carrolla, Alica v krajine zázrakov.
Alyssa je možno šialená, ale darí sa jej držať pokope. Zatiaľ.
Ale keď sa duševné zdravie jej matky zhorší, Alyssa zistí, že to čo pokladala za fikciu je založené na desivej realite. Skutočná Krajina zázrakov je miestom oveľa temnejším a zvrátenejším ako ho popísal Lewis Carroll.
Práve tam, Alyssa musí prejsť radom testov, ako napríklad vysušiť oceán z Aliciných sĺz, prebudiť spiaci čajový večierok a podrobiť sa zlomyseľnému Bandersnatch (pozn. nemala som poňatia ako to preložiť, ale je to vymyslená bytosť z básne Honba za Starkom a poviedky Alica za zrkadlom :D; Lewis ho opisuje ako divokú, mimoriadne rýchlu bytosť s dlhým krkom, cvakujúcimi čelusťami), aby napravila Alicine chyby a zachránila tak svoju rodinu.
Tiež sa musí rozhodnúť, komu môže veriť: Jebovi- jej nádhernému najlepšiemu kamarátovi a tajnej láske, alebo sexy, ale podozrivému Morpheusovi- jej sprievodcovi po Krajine zázrakov, ktorý môže mať svoje vlastné temné úmysly.


Prečo som si ju vybrala?


Séria Splintered sa dokonca priblížila k šialenstvu Mary Dyerovej a počas čítania som Howardovú upodozrievala, že buď fetuje alebo berie nejaké iné drogy, pretože taký svet ako vytvorila ona, by normálnemu človeku nikdy nenapadol.. ani keby bral (pichal, fetoval? nevyznám sa v užívaní drog :D) LSD.
Poznáte originál verziu Krajiny zázrakov? Všetko krásne, farebné, veselé?
Tak teraz si ju predstavte v divno-hororovo-desivej verzii a dostanete tak Krajinu zázrakov podľa A.G. Howardovej.

Všetko tu je hore nohami, nemôžete veriť nikomu len samy sebe a neviete sa rozhodnúť, komu tu hrabe viac. :D
Desivé postavičky, krvilačné kvety, rozumná hlavná hrdinka, jej najlepší kamarát Jeb s piercingom pod perou, sexy moľo-chlap Morpheus, vtipné a sarkastické dialógy...
Toto všetko si zamilujete priam okamžite.
Je úplne jedno, či máte alebo nemáte radi originál verziu Alice z Krajiny zázrakov, pretože séria Splintered je ÚPLNE INÁ. 
Chcete čítať niečo jedinečné, šokujúce, nepredvídateľné? Tak sa musíte pustiť do tejto série!!! (žiadny nátlak, tie výkričníky sú len pre zdôraznenie :D)



BTW. Určite by ste si mali pozrieť krásnu stránku A.G. Howard. TU 

Dúfam, že som vás navnadila aspoň na jednu knihu, lebo na tomto článku som si dala extra záležať.

Vaša Rea...
 ktorá nejakým zázrakom začala častejšie pridávať články. 
Ale nezakríknime to a radšej si aj vy zaklopte na drevo. :D 


You Might Also Like

6 komentárov :

  1. 1. miesto pre Splintered!!!! :O Ok, dostala si malé + u mňa :D Som rada, že sa ti páčila, ja sa neviem dočkať na trojku, pretože ten koniec bol tak veľmi effed up že to až bolí :D A neviem sa dočkať Morpha a Jeba a tie obálky... ja mám doma jednotku a to písmo je fialové!!! Fialové + krásne ornamenty :D
    Na Cinder a Ellu som zvedavá, mám to v čítačke, tak možno si to dám počas skúškového, aby som vypla :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani mi nehovor, ja som hneď po dočítaní pozerala, kedy bude trojka a skoro som sa rozplakala, keď som zbadala rok 2015. :D Akurát mi prišla domov jednotka s dvojkou a desať minút som len obdivovala to farebné písmo a ornamenty vo vnútri. :D
      Podľa mňa na vypnutie je to super, tak som zvedavá čo na to potom povieš. :D

      Odstrániť
  2. Splintered znie naozaj skvelo! :3 Hneď som si ju pridala do Wishlistu na GR!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juchúúúú, ale ak sa ti nebude páčiť (čo je málo pravdepodobné), tak mi to ani nehovor. Moje srdce by to asi neprežilo. :´( :D Robím si srandu, som zvedavá čo na to potom povieš. ;)

      Odstrániť
    2. Aj ja som na to dosť zvedavá :D Keď tak na GR hodnotenia a názory píšem hneď po dočítaní (aj to tak potom vyzerá :D), tak sa môj názor potom dozvieš asi tam :)

      P.S.: Zatagovala som ťa do tohto tagu, takže ak budeš chcieť, môžeš ho vyplniť (alebo čo sa s tagmi robí :D) Ak takéto veci nemáš rada, môžeš to ignorovať :D http://greycherry.blogspot.sk/2014/11/tags-liebster-award-tag.html

      Odstrániť
    3. Tak budem priebežne sledovať na GR. :D
      PS: Ďakujem za zatagovanie (tak sa to píše? a skloňuje sa to vôbec? :D to je jedno :D). Určite si nájdem čas a odpoviem na tie otázky. ;) Aspoň konečne napíšem nejaký článok. :D

      Odstrániť