Čítanie 2015 ,

To najlepšie za mesiac...

septembra 11, 2015 Rea 2 Comments

JÚL


Ako sa máte ľudkovia?
Ja sa mám super, ak by vás to zaujímalo, alebo ak ste mali obavy či vôbec ešte žijem. :D
Nebojte sa, nezanevrela som na vás ani na môj blog, len viete... do cesty sa mi priplietol život.
 Júl mal 31 dní a ja som z nich bola doma len 5! Takže asi chápete, že som nemala veľmi čas na blogovanie. Stihla som ísť len za kamarátkou do Košíc, tábory a ako-tak osláviť svoje narodky, ale!
Teraz som späť a urobím maximum pre to, aby som dobehla všetky svoje zameškané články a recenzie, takže poďme na to.
TOP 3 vám dneska predstaví skvelo napísanú NAdultku, rozkošnú YAdultku a knihu, ktorá ma psychicky zruinovala. 

BTW. toto som ja pri čítaní tej knihy. :D





3. miesto


Dearest Clementine (Dearest #1) + Finding Dandelion (Dearest #2) + Kissing Madeline (Dearest #3) - Lex Martin




Anotácia


Dvadsaťročnej Clementine Avery nevadí, že o nej hovoria, že je nepríjemná či uzavretá, pretože to je pre ňu bezpečné. A potom, ako sa spálila s jej stredoškolskou láskou a bola prvý rok na vysokej prenasledovaná profesorom, jej bezpečne znie sakramentsky dobre.

Prvé pravidlo prežitia? Žiadne randenie. Teda aspoň dovtedy, kým sa omylom nezapíše na hodinu romantického písania a nepotrebuje materiál pre svoju domácu úlohu. Sexy poradca Gavin Murphy je viac ako potešený, zahrať si úlohu jej knižného priateľa, aby pomohol Clem nájsť inšpiráciu, dokonca aj keby to zahŕňalo nejaké bozkávanie... ale samozrejme, všetko len v mene výskumu.

Pritom, ako sa Gavin s Clem zbližujú, zapletú sa do tajomstva, ktoré obklopuje stratenú študentku Bostonskej Univerzity a Clem sa nechtiac stáva možnou obeťou. Gavin sa snaží ukázať Clem, že sa znova dokáže zamilovať, ale ona vie, že musí byť opatrná, pretože v stávke je jej srdce... a možno aj jej život.

Prečo som si ju vybrala?


Napriek tomu, že séria bola každou časťou lepšia a lepšia, zamilovala som si ju hneď od začiatku. Veľký podiel na tom má fakt, že medzi mnou a Clem som našla až príliš veľa podobností (niekedy viacej akoby som chcela, keďže Clem bola dosť často jednoducho bitch :D) a hlavný hrdina - Gavin vedel nielenže dobre písať, ale zároveň bol členom kapely! Win-Win! 
+ nepodstatný detail, ktorým si to u mňa vyhral hneď na začiatku: Gavin bol tmavovlasý, vysoký a mal zelené oči. Moje srdce doslova zaplesalo radosťou.
Všetko toto je síce pekné , ale čo si myslím o knihe?
Že som dostala oveľa viac, ako som od nej pôvodne očakávala.
Myslela som si, že to bude len nejaká priemerná NAdultka, pri ktorej sa trochu odreagujem, zamilovane si povzdychám a nakoniec sa budem hodinu po dočítaní blažene usmievať, ale vykľula sa z toho celkom dobrá detektívka. (možno zase moja chyba, že som si neprečítala anotáciu, ups.. :D) Každopádne celá záhada dodala knihe ten správny šmrnc, originalitu, napínavé scény a celkom pekné záverečné vyvrcholenie. Nebojte sa, vyššie spomenuté veci tam boli tiež. Zamilovane som si neraz povzdychla, aj som sa potom hodinu priblbo usmievala, no rozhodne by som po dočítaní nenazvala Dearest Clementine priemernou NAdultkou.

“I think I've been waiting for the big gesture, the one where the guy stands in the rain and declares his love or makes some scene at a football game that ends with the crowd doing the slow clap.
It's official. Romantic comedies have ruined me.”


V neposlednom rade sa mi na knihe najviac páčil nápad s hľadaním inšpirácie. 
Ako ex-snažiaca-sa-kvázi-spisovateľka som túto jej spisovateľskú krízu chápala až veľmi dobre, a o to viac som si užívala celú tú cestu k znovuobjaveniu inšpirácie (a to nehovorím len preto, lebo vo väčšine scén figuroval Gavin a stváral... rôzne zaujímavé veci, if you know what i mean ;)). Aby ste ma chápali, Clem je pôvodne YA spisovateľka, ktorá sa kvôli škole snaží naučiť písať NA. A po dočítaní knihy sa mi stala taká vec, že som začala premýšľať o tom, či som práve nečítala príbeh v príbehu, niečo na štýl Thoughtless série...
Je nejaká šanca, že to, čo Clem začala písať ako domácu úlohu, som nakoniec ja mala možnosť si prečítať a vznikla z toho vlastne táto kniha? Či už ja si zase veľmi domýšľam a som paranoidná?
Kto vie... idem si prečítať nejaké rozhovory s Lex, či sa jej na to náhodou niekto nepýtal a vy, ak chcete drzú, zábavnú, ale tajomnú knihu s vážne horúcimi scénami a neodolateľnými baliacimi frázami, pustite sa do tejto série.

2.miesto


The Avery Shaw Experiment (Science Squad) - Kelly Oram


Anotácia


Keď Avery Shaw zlomí srdce jej celoživotný najlepší priateľ, rozhodne sa s tým vysporiadať jediným spôsobom, ktorý pozná, a to vedecky.

Vedecká súťaž sa blíži a Avery sa rozhodne použiť zlomené srdce, ako tému svojho projektu. Chce naňho nájsť liek. Tým, že sa donúti do siedmych štádií zármutku, prostredníctvom série sociálnych experimentov. Verí, že sa dokáže preniesť cez Aidena Kennediho a donúti sa znova zamilovať. Lenže tento experiment nemôže robiť sama a jej vedecký partner (ex-partner!) je ten, ktorý jej zlomil srdce.

Avery nájde riešenie jej problému v Aideninom staršom bratovi, Graysonovi.
Krásny sukničkár nebude môcť nastúpiť s jeho školským basketbalovým tým, lebo prepadáva vo fyzike. Nutne potrebuje dobrého doučovateľa a kredity navyše. Ale keď Avery naverbuje Graysona, aby bol jej “objektívnym vonkajším pozorovateľom,” dostane oveľa viac ako očakávala, pretože Grayson má svoju vlastnú teórie. Avery nepotrebuje žiadny zármutok. Potrebuje žiť. A ak je tu niečo, v čom je Grayson Kennedy naozaj dobrý, tak to je žiť život naplno.


Prečo som si ju vybrala?


Neviem, kde skôr začať...
Vnútro sa mi ani nechce upokojiť, pretože len pri jej zmienke, moja malá, dievčenská, romantická časť hlasno piští a skáče vo vytržení radosťou. A to myslím smrteľne vážne. Nič rozkošnejšie ako The Avery Shaw Experiment som nečítala už veeeeľmi dlhú dobu.
Kelly má takú super schopnosť, že si ma skoro vždy s jej postavami, príbehom, štýlom písania okamžite získa a TASE nakoniec tiež nebolo výnimkou. Doslova som nechcela, aby kniha skončila a keď som ju nanešťastie dočítala, okamžite som išla na Kelly-in blog, hľadať bonusové kapitoly (btw. nájdete ich potom TU). 
Ku Graysonovi sa vyjadrím až na koniec, teraz by som chcela napísať pár slov o Avery. Toto dievča si ma omotalo okolo prsta a zároveň ma neustále vytáčalo. Akože okej, chápem, že má strach sa socializovať a že viac-menej celé dni trávi v laboratóriu či kde, ale ... come on! Niekedy som ju mala chuť preplieskať, taká bola zaslepená, ale! našťastie sa Avery ako postava vyvíjala. Každou ďalšou kapitolou naberala nielen na rozume, ale aj na sebavedomí, získavala si nových priateľov a budovala si vnútornú silu, a to všetko práve vďaka Graysonovi. Preto, ak by ste náhodou nechceli knihu dočítať, lebo vám Avery bude liezť na nervy, nebojte sa, je to len dočasné...

“Why you?” I asked. “Why are you the one here with me? Why isn’t it him?”
Grayson’s smile was sad and full of sympathy. “I don’t know, Aves, but maybe it’s for the best. You guys are almost seventeen. If it hasn’t happened by now, maybe it’s not supposed to.”
“I can’t accept that.”
“Denial isn’t good for you.”
“It isn’t denial.”
“Now you’re denying your denial.”
“But look at you,” I said. “You always thought I was like a sister too. If you can change your mind, then he can too. He just needs a wake up call.”
“Hey now, you can’t just go jumping in the shower with every guy you know. That’s totally our thing.”


Na Graysona by som mohla písať ódy, ale rozhodla som sa, že vám sem dám jeho popis, ktorý mi inak vyšiel v teste. Jop, Grayson je pre mňa, že vraj vhodný partner (som rada, že mi to potvrdil aj ten test :D). Btw. ak ste čítali od Kelly viac kníh, odporúčam vám si ten test tiež urobiť, je to sranda a ja som bola celkom zvedavá, ktorý z jej knižných chalanov mi vyjde za toho Pána Pravého (odkaz TU).
Keď Grayson Kennedy vojde do miestnosti, okamžite mu patrí. Je milý, očarujúci a prekypuje sebavedomím, kvôli čomu to s ním môže byť niekedy zložitejšie a vyčerpávajúce, ale nikto nerozumie dievčatám lepšie ako Grayson. Práve vďaka týmto jeho znalostiam ťa dokáže vytiahnuť zo svojej ulity. Ale pod všetkou tou dokonalosťou sa skrýva zraniteľnosť a potreba byť pre niekoho užitočným. Je moderný princ v žiarivej zbroji, a ak mu dáš občas šancu ťa zachrániť, tak to nikdy neoľutuješ.
Takže dievčatá, teraz máte minútku na zamilované vzdychanie. :D
Viem, viem. Ja som si tým sama prešla. ♥
Ak máte chuť na zlatú, nevinnú, vtipnú knižku, pri ktorej si oddýchne, ale sa aj neraz zasmejete, tak nič lepšie ako The Avery Shaw Experimnet vám ani nemôžem odporučiť. Sľubujem vám, že ju prečítate na jedno posedenie.
PS: Kde bola táto kniha, keď som mala prvýkrát zlomené srdce... a kde dofrasa bol vtedy môj Grayson! Prisahám, že ak by som sa mohla znova narodiť, tak by som chcela žiť v knihe. :D


1.miesto


Daughter of Deep Silence - Carrie Ryan



Anotácia


V nadväznosti na smrtiace spustošenie luxusnej jachty Persephone to prežili len tri duše, ktoré môžu povedať svoju verziu príbehu... lenže dve z nich klamú. Jediná Frances Mace, zachránená po mučivých dňoch strávených na oceáne s jej umierajúcou kamarátkou Libby, vie, že Persephone nebola potopená ničivou vlnou, ako to tvrdia senátor Wells s jeho synom, ktorí to tiež prežili. Loď bola napadnutá.

Aby bola v bezpečí od zjavného nebezpečenstva a rodiny Wellsovcov, Libbin otec pomôže osirelej Francesce a nechá ju osvojiť si Libbinu identitu. Frances strávila roky schovávaním sa a menením sa na Libby, pretože nedovolí, aby to ľuďom, ktorí vyvraždili jej celú rodinu a Libby, len-tak prešlo.
Po rokoch starostlivého plánovania je pripravená dať svoj plán pomsty do pohybu. Dokonca, aj keby to znamenalo, že stiahne ku dnu chlapca, do ktorého bola kedysi zamilovaná, a to senátorovho syna.

Hra sa práve začala a Frances nielenže nehrá čisto, ale hrá, aby vyhrala.


Prečo som si ju vybrala?


Pretože, ak na svete existuje jedna vec, za ktorú by sa aj moja pokojná povaha dokázala povadiť do krvi, tak to je práve spravodlivosť...
A táto kniha mi ukázala, že možno nie vždy je dobré biť sa za ňu za každú vec. Niekedy je lepšie počkať, aby bola spravodlivosť nastolená sama...
S Carrie som mala svoju premiéru a skutočne ľutujem, že som po nejakej jej knihe nesiahla už skôr, keďže jej štýl písania je skvostný a hlavne dosť živý. Čo som pri niektorých krutých a reálnych scénach neraz oľutovala, pretože môj mozog si v hlave robil dosť detailné obrazy... No stále to svedčí len o tom, ako dobre Carrie dokázala príbeh podať.
Celý čas som bola ako na ihlách. Netušila som, aký bude ďalší Franceskin krok. Do toho som sa snažila rozlúštiť celú záhadu s potopenou loďou, ešte skôr ako hlavná hrdinka (čo sa mi samozrejme nepodarilo :/) Plus, som sa stále nevedela rozhodnúť či jej vlastne držím palce.
Myslím si, že toto bude asi aj váš najväčší problém, pretože Frances mi prišla skôr ako antihrdinka. Je tak posadnutá pomstou, že neberie žiadne ohľady ani na nevinných ľudí... Ale jedna moja časť, si práve vďaka tomuto knihu tak obľúbila. Carrie to jednoducho riskla. Vytvorila veľmi reálnu postavu s množstvom negatívnych vlastností a u mňa to fungovalo.

The salt water doesn´t even sting my eyes as I open them and find Grey watching me. Our bodies are almost fully intertwined now, arms and legs twisting around waists and hips to keep us pressed together. All except for the one hand that he holds outstretched, his camera phone titled toward us to record the moment.



His lips move against mine and first I think it´s a kiss until I feel the vibrations of noise. I love you. He says it again until he´s sure I understand. I love you. I swallow his words, breathing them in so that they will sing through my veins always.


Rada by som vám o príbehu povedala viac, ale nechcem vám prezrádzať žiadne dôležité detaily, aby som vám nepokazila celkový zážitok z knihy. Možno ešte len spomeniem, že ak čakáte nejakú veľkú romantiku, tak na to môžete rovno zabudnúť. Psychicky sa pripravte na sprisahania, politické konšpirácie, podplácanie, vydieranie, klamstvá a jednu do detailu premyslenú pomstu.
Knihu by som odporučila čítať počas búrky, pod dekou, keď budete doma úplne samy... verte mi, z akčných scén budete mať potom zimomriavky (vlastná skúsenosť :D). Ak budete mať náladu na dobre napísaný thriller, s kvalitne vystupňovaným dejom, nečakanými zvratmi, rozporuplnými postavami a s jedným sakramentsky napínavým koncom, tak Daughter of Deep Silence vás rozhodne nesklame.
Doteraz som sa z tej knihy poriadne nespamätala, ale vďaka nej som objavila svoju novú závislosť, a to seriál Revenge. Odporúčam či už knihu alebo seriál.
Čítajte, pozerajte a hlavne nezabudnite, že pomsta vždy zničí skôr pomstiteľa, ako toho, komu bola pôvodne naplánovaná. Just saying... ;)

Mojou novou záľubou je hľadanie oblečenia na základe obálky, takže... kochajte sa. ;)

Musela som sem dať aspoň jeden knižný trailer. To by som si neodpustila a tento je fakt super. 




Vaša Rea, ktorá sa pripravuje na to, že jej pomaly ale isto končia prázdniny (začínam mať depku.)

You Might Also Like

2 komentáre :

  1. Omg, omg... na hento Dearest si ma teraz totálne namotala. TO si musím prečítať! vyzerá to peckovo, aj si to idem hneď pridať do to-read listu a čo najskôr sa do toho pustím. Niečo s podobným námetom som aj hľadala, ale nedarilo sa mi. Vedela som, že na teba sa dá vždy spoľahnúť. :D Stále prídeš s niečím dobrým a potom neviem, čo mám skôr čítať. :D
    Aj hento posledné vyzerá dosť zaujímavo, možno to skúsim. Revenge bol super seriál. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aby som bola úprimná na Dearest ma pôvodne namotala Simča a ja len ďalej šírim osvetu jej úzasnosti. :D
      A ak sa ti páčil seriál, tak sa ti určite bude páčiť aj The Daughter. ;)

      Odstrániť