Čas na recenziu ,

Ak nemáte radi ľudí, tak potom budete milovať túto knižku...

októbra 01, 2019 Rea 0 Comments


Svätá Trojica - Kristína Koronthályová

#Mládež #Dospelí #Komiks #GrafickáNovela #DebutovýAutor #TheEndOfBratislava


Možno  nadpis znie trošku drasticky, ale s rukou na srdci sa zamyslite, či ste si niekedy v duchu nepovedali: "Nenávidím ľudí!" 
Mohlo to byť napríklad vtedy, keď ste mali zlý deň a niekto do vás vrazil na chodníku bez ospravedlnenia. Keď vám TÁ OTRAVNÁ OSOBA (veď vy viete ktorá, keďže každý máme takúto osobu vo svojom živote) od rána rozpráva svoje nezmyselné príbehy bez pointy predtým, ako ste si stihli čo i len odpiť z rannej kávy. Keď sa cudzí, upotení ľudia na vás tlačia v MHD a vy len túžite po kúsku osobného priestoru či čistom vzduchu. Keď starí slizkí chlapi/staré slizké ženy (Myslím aj na vás, moji XY čitatelia. #GenderEquality :D),
po vás vykrikujú nechutné oplzlé narážky. A toto je len malá štipka toho "životného bahna", ktoré občas zažívame. Verte mi, ja vás chápem a vôbec vás neodsudzujem. A viete, kto vás ešte určite neodsudzuje?
Súvisiaci obrázokSVÄTÁ TROJICA. 
Nie, nie, nie. Teraz nehovorím o Otcovi, Synovi a Duchu Svätom, ale o Mrdofúzovi, Varlátku a Mrnde. Ich nelichotivé mená presne vystihujú aj ich nelichotivé charaktery. Jeden všetko "hejtuje", druhý všetkých otravuje a tretia všetkých komanduje. Jednoducho dokonalá harmónia toho najnedokonalejšieho.
A ako už asi tušíte, keď sa stretne skupina hlupákov na jednom mieste, nič dobré z toho nikdy nevzíde. V tomto príde by sme možno mohli hovoriť aj o konci sveta... alebo teda aspoň o konci Bratislavy... 

“Nikdy nepodceňuj hlupákov vo väčších množstvách. Niekto by ťa potom mohol zapáliť.                                            -Svätý Florián, patrón hasičov”

Nechcem vám ale prezradiť celý príbeh, preto si budete musieť sami prečítať, či sa im to podarilo alebo nie. Teraz by som vám skôr chcela povedať niečo viac o autorkiných kresbách, ktoré sa trefne hodili do sarkasticko-depresívnej nálady celého príbehu. Obrázky sú znepokojivé, občas roztomilo desivé a dokonale vystihujú obraz dnešnej doby. Ilustrovaný príbeh vám často prezradí viac ako slová, a ak ste zvyknutý čítať medzi riadkami, tu budete čítať medzi obrázkami. Hoci nie som veľká odborníčka na dizajn, je vidieť, že autorka má už svoj charakteristický štýl kresby.
Vedeli ste inak, že knižku autorka nielen napísala, ilustrovala, ale si ju aj sama vydala? O.o Je niečo, čo nedokáže?


Kristína Koronthályová napísala, že jej zámerom bolo vydať knižku, ktorá má pobaviť, rozšíriť osvetu ako prežiť a dať nám stručný know-how na to, ako sa brániť voči zbytočným existenciám. Och, a koľko takýchto existencií v živote stretneme. Za mňa musím povedať, že autorka splnila všetko. Zasmiala som sa aj morálne vzdelala. Knižka mi pripomenula, že nemá zmysel zaoberať sa hlupákmi, tých aj tak neskôr dobehne vlastná zadubenosť... teda väčšinou? fingerscrossed? :D  Svätú trojicu odporúčam všetkým milovníkom originality, čierneho humoru a grafických noviel, ktorí by chceli podporiť domácu komiksovú scénu. V skratke povedané, bolo to celé také čudné, až to bolo dobré a teším ma, že takéto niečo vzniklo na Slovensku. :)

Knižku nájdete na Martinus.sk, autorku môžete sledovať na jej instagrame @kristinocicka a vyzerá to tak, že sa chystá aj pokračovanie s názvom Nákupné prepínačky... to znie veľmi sľubne!



Lúči sa s vami Rea,
ktorá nedobrovoľne zanevrela na blog; dospelosť je strašný žrút času :(...
Má už ale plné zuby "dospeláckeho" života a berie si svoj čas na knižky naspäť.
PS. Dole pridávam zaujímavý podcast stvorený pre knihomoľov! Nerdette! ♥

You Might Also Like

0 komentárov :