Čítanie 2014 ,

To najlepšie za mesiac...

augusta 20, 2014 Rea 2 Comments

JÚL



Zdravím všetky bytosti, teda aj ľudí aj mimozemšťanov. (Nie, nešibeme mi. Len som dočítala Lux sériu a ešte som sa nejako nevrátila do reality. =D)
Výber toho najlepšieho za mesiac júl bol až smiešne ľahký. Čo sa mi v histórií tohto blogu stalo prvýkrát.
Sama som bola prekvapená, ako rýchlo som vedela, čo chcem spomenúť.
Skôr než sa do toho pustíme vám chcem ešte povedať, že prvýkrát v histórií blogu som aj všetky tri knihy prečítala len v slovenčine.
What's happening?! Na moje pomery to je strašne divné, ale ako sa hovorí... všetko je prvýkrát.


3.miesto


Mechanický anjel (Pekelné stroje #1) + Mechanický princ (Pekelné stroje #2) + Mechanická princezná (Pekelné stroje #3) - Cassandra Clare

Anotácia


Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.

Prečo som si ju vybrala?

Túto sériu som už spomínala aj so svojej 30-dňovej knižnej výzve medzi mojimi najobľúbenejšími sériami a v júli sa mi podarilo dočítať posledný diel. Geniálny posledný diel, aby som bola presná. Pretože správne ukončiť sériu nevie hocikto, no keďže je Cassandra - Pani Spisovateľka, nesklamala ma ani pri Mechanickej princeznej. Bolo tam všetko v čo som dúfala a dokonca ešte oveľa viac. Všetko do seba zapadlo ako skladačka, hlavná hrdinka si vybrala môjho obľúbenca (epilóg som sa rozhodla ignorovať=D) a opäť ma navnadila na celú The Mortal Instruments sériu.
Neviem, či ešte existuje človek, ktorý nečítal ani jednu Cassandrinu knihu, ale ak taký niekde je, tak ti odkazujem: "Daj jej knihám aspoň šancu, pretože mám také tušenie, že to určite neoľutuješ." ;)


2.miesto


Harry Potter a Kameň mudrcov (Harry Potter #1)- J.K. Rowling


Anotácia


Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástich narodenín si myslí, že je obyčajný chalan... Lenže potom začne dostávať záhadné listy, navštívi ho sympatický obor, na jeho radu sa Harry prihlási na Rokfortskú strednú čarodejnícku školu, naučí sa hrať metlobal a stretne sa v boji so svojím úhlavným nepriateľom. Dôvod, prečo sa to všetko stane, je jasný: Harry Potter je čarodejník!

Prečo som si ju vybrala?


Pretože ma k nej po prvé dokopala Simča (začo jej inak budem vďačná asi do smrti), pretože ma kniha prekvapila a pretože konečne nie som jediný knihomoľ na svete, ktorý neprečítal Pottera. =D
Aj keď som knihu počas čítania neustále porovnávala s filmom (lebo som ho videla asi miliónkrát), vôbec som nebola sklamaná a ani som sa nenudila. Občas, keď po pozretí filmu idem na knihu, tak sa mi číta trochu ťažšie. Viem, čo bude nasledovať ďalej, ako sa celý dej vyvinie, a preto potom nemám motiváciu tú knihu rýchlo dočítať.
No pri Potterovi sa mi to nestalo. Sadla som si na zadok a čítala akoby som príbeh videla po prvýkrát. Neviem si to vysvetliť ničím iným len tým, že Harry Potter je jednoducho kultová kniha, ktorá je vhodná absolútne pre každého.
P.S. Kameňom mudrcov som určite neskončila a vrhnem sa na ďalší diel. 

1.miesto



Ritmatik (Rithmatist #1) - Brandon Sanderson 


Anotácia


Z pera majstra svetovej fantasy prichádza príbeh o šestnásťročnom Joelovi, ktorého jediným snom je stať sa ritmatikom a byť tak vyvoleným, čo môže vdýchnuť život krieduchom a slobodne sa priúčať magickému umeniu. No Joel je len synom prostého výrobcu kriedy na Armediovej akadémii a študentom ritmatiky môže len ticho závidieť. Až do dňa, kým si ho za asistenta nevyberie profesor Fitch, aby mu pomohol pri vyšetrovaní záhadných únosov študentov. Na mieste činu nachádzajú len neznáme ritmatické čiary a krv unesených. Joel sa spolu so študentkou Melody ocitne na stope nečakaného objavu, ktorý navždy zmení chápanie ritmatiky i fungovanie ich sveta.

Prečo som si ju vybrala?





Zatiaľ pre mňa najväčšie prekvapenie tohto roka.
Priznávam, že som veľmi dlho váhala nad touto knihou, pretože anotácie zväčša nečítam a tá obálka mi nedala žiadne vodítko o čom by kniha mala byť, ale aj tak som si po XY vychvaľujúcich recenziách či už napr. od Erika alebo Luu - na goodreads alebo blogoch, knihu kúpila. A neľutujem to!
Brandon vymyslel úplne nový svet, do ktorého ma vtiahol snáď hneď po prvých stránkach. No povedzte, krieduchovia? Ako to, že doteraz nikto na takého niečo skvelé neprišiel skôr.
Vždy, keď som ju musela odložiť z ruky, skoro mi srdce puklo a len v skratke vám poviem, že posledná štvrťka knihy mi neraz spôsobila takmer infarkt.
Ak ste prečítali Ritmatika , tak mi určite odsúhlasíte, že mi by bol z toho super film, a potom, ako som objavila trailer na knihu sa idem len modliť, aby ju niekto sfilmoval čím skôr. 

Vaša Rea.

P.S. Ak ste sa ešte nevyjadrili, akú knihu chcete vyhrať, tak mi to napíšte TU: Čo, kde, kedy, ako... + potrebujem váš názor! do komentárov. Zatiaľ. ;)


You Might Also Like

2 komentáre :

  1. "Sadla som si na zadok a čítala akoby som príbeh videla po prvýkrát"
    Ja tak čítam Harryho Pottera zakaždým a to som ho čítala a videla miliónkrát. Je proste perfektný <3 Určite prečítaj aj zvyšok série :)

    OdpovedaťOdstrániť