Čítanie 2014 ,

To najlepšie za mesiac...

januára 23, 2015 Rea 4 Comments

DECEMBER


Ahojte.
Stále doháňam svoje zameškané dlhy z minulého roka. :D
Môj december vyzeral asi ako: škola, učenie, škola, učenie, nadávanie na školu, škola a učenie.... takže srandy kopec som mala. :D A potom, keď už má človek po zápočtoch, psychicky aj fyzicky je absolútne vyčerpaný, príde domov, aby si oddýchol, lenže .... v decembri sú Vianoce.
Preto zo školy a učenia sa to zmenilo na: upratovanie, pomáhanie v kuchyni, upratovanie, pomáhanie v kuchyni a ešte viac nekonečného upratovania.
Keď sa na to spätne pozerám, asi by ma aj porazilo, ak by som nestihla ujsť pred Vianocami na koncert a odreagovať sa.
A toto všetko aj poznačilo moje čítanie, keďže som na moje pomery prečítala veľmi málo kníh.
Nejde však o kvantitu, ale kvalitu a kvalitu vám môžem zaručiť.
Dve z troch kníh sú posledné diely mojich obľúbených sérií.
Takže s ktorými sériami som sa musela v decembri rozlúčiť? :) 



3.miesto


The Darkest Minds (The Darkest Minds #1) + Never Fade (The Darkest Minds #2) + In The Afterlight (The Darkest Minds #3) - Alexandra Bracken


Anotácia


Keď sa Ruby zobudila na svoje desiate narodeniny, niečo sa na nej zmenilo. Niečo natoľko alarmujúce, že to jej rodičov donútilo zamknúť ju v garáži a zavolať políciu. Niečo, kvôli čomu ju poslali do Thurmondu – neľudského, vládneho "rehabilitačného tábora. " Možno prežila záhadnú chorobu, ktorá zabila väčšinu amerických detí, ale aj s ostatnými objavili niečo oveľa horšie: ich desivé schopnosti, ktoré nedokážu kontrolovať.
Teraz už šestnásťročná Ruby je jednou z najnebezpečnejších.
A keď táto pravda vyjde najavo, Ruby so svojím život len tak-tak unikne z Thurmondu. Teraz je na úteku, zúfala nájsť jediné bezpečné útočisko pre deti ako je ona – Východnú Rieku. Pridáva sa ku skupine detí, ktoré utiekli z ich vlastných táborov. Liam, ich odvážny vodca, sa zamiluje do Ruby. Ale bez ohľadu na to, ako veľmi po ňom Ruby túži, nemôže riskovať zblíženie. Nie potom, čo sa stalo jej rodičom. Keď dorazia do Východnej Rieky, nič je také ako sa zdá, hlavne pokiaľ ide o tajomného vodcu. Ale v pohybe sú aj iné sily. Ľudia, ktorých nič nezastaví od toho, aby Ruby nepoužili v boji proti vláde. Ruby bude čeliť strašnej voľbe. Voľba, ktorá môže znamenať, že sa vzdá svojej jedinej šance na život hodný žitia. 

Prečo som si ju vybrala?


Moje pocity po prvej knihe: pokrčenie plecom a také "bolo to dobré, ale..."
Moje pocity po druhej knihe: "och, do riti, ako to mohla takto ukončiť" a nahnevané trasenie sa na stoličke
Moje pocity po tretej knihe: šťastný úsmev na perách, ale až po prežití niekoľkých infarktov
Takže, ako ste si všimli, láska k tejto sérií sa budovala postupne, a preto je o to silnejšia.
Alexandra má jednoduchý, ale zároveň strhujúci štýl písania, ktorý vás pohltí, ale čo jej musím vytknúť je, že v poslednej časti sa trochu tiahol dej. Plus, som nebola úplne stotožnená s chovaním hlavnej postavy Ruby a do polovice to bolo len také priemerné.
No potom!!!!
Prišiel jeden šok za druhý. Do toho mi zabila ďalšiu obľúbenú postavu (čo som jej doteraz neodpustila!). A ukončila to milým happyendom.
Neviem, či som to už spomínala alebo nie, ale ja som taký čitateľ, ktorému zväčša stačí dobrý koniec. Aj keď sa dej tiahne ako guma na slipoch, potrebujem aspoň bod, v ktorom to všetko vyvrcholí, a to sa presne stalo pri In the Afterlight. Takže sa hlavne nenechajte odradiť a počkajte si na tie esá, ktoré vytiahne z rukáva!
Ak ste čítali prvé dva diely, tak sa v treťom pripravte na šialenú jazdu a ak ste náhodou ešte nečítali ani prvý diel... Na čo čakáte? :D

Rozdelenie detí podľa farieb a ich nebezpečnosti.


Liam + Ruby = ♥ 

2.miesto


Eleanor & Park - Rainbow Rowell


Anotácia

Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní.
Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.
Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám. Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť. Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...

Prečo som si ju vybrala?


Nemôžem hovoriť za vás, ale keď sa povie detstvo, mne sa vybavia:
- hodiny strávené vonku s kamarátmi na prašiaku
- nahrávanie kaziet s ocinom
- hádky so sestrou, kto si dnes do školy zoberie walkman
- zbieranie kartičiek hokejistov, pokémonov
- pogy
- bitky s chalanmi
- prvý koncert
- prvé rande/nerande (stále si nie som istá, aká je presná definícia randenia :D)
- prvé držanie sa za ruky a prvá pusa na líce
Všetky tie ostatné maličkosti, ako keď som pomáhala babke pri výrobe torty a vyjedala plnku, stavala si z diek a stoličiek bunkre, hrala sa na schovávačku, zažila prvý tábor, prvé zlomeniny, odreté kolená a jazvy... Pokračovať by som mohla do nekonečna.
A Eleanor s Parkom sa podarilo mi všetky tie úžasné spomienky privolať späť. Doteraz mi ani neprišlo, aké skvelé detstvo som mala, kým som sa na neho nepozrela takto s odstupom času.
Zatiaľ sa žiadnej knihe nepodarilo mi navrátiť detstvo, preto nech Rainbow napíše čokoľvek iné (narážam na knihu Fangirl, ktorá ma veľmi neočarila), bude mať už u mňa svoje špeciálne miesto, pretože nie každý spisovateľ sa dokáže s tak obyčajnou témou, tak neobyčajne pohrať. Narážam napr. na to, keď Park chytil Eleanor za ruku.... OMG, ešte teraz mi z toho bije srdce ako splašené, keď si na to čo i len spomeniem. :D
Určite choďte do toho, ak si chcete zaspomínať na vaše malé ja!


Pozrite, pozrite, pozrite aké rozkošné gifko!


Všetky skvelé citáty pokope.


  1.miesto


The Mortal Instruments: City of Bones #1 + City of Ashes #2 + City of Glass #3 + City of Fallen Angels #4 + City of Lost Souls #5 + City of Heavenly Fire #6 - Cassandra Clare


Anotácia

Pätnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy - vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?

Prečo som si ju vybrala?


Bola posledná časť najlepšia?
Úprimne, nie nebola.
Tak potom prečo je na prvom mieste?
Lebo Cassandra Clare ma zase raz šokovala, ale tentokrát úplne iným spôsobom!



Konečne sme postavy len nezabíjali, ale venovali sa aj ich minulosti. 
Konečne sme zistili, čo našich obľúbených hrdinov formovalo. Jednoducho, prečo sú takí akí sú!

Čo bol podľa mňa skvelý ťah! Všetci sme sa pripravovali na krviprelievanie a namiesto toho sme dostali možnosť spoznať postavy z úplne iného uhla pohľadu.
Nenechajte sa odradiť tými 700 stranami, keď si raz ku knihe sadnete, nebudete vedieť prestať čítať. Skoro som vám zabudla spomenúť, že Cassandra v poslednom diely TMI nezanevrela ani na The Infernal Devices (*kašeľ* Jem a Tessa? *kašeľ* ) a že sa tu objavia aj nové postavy, ako napr. Emma a Jules !!!!! Oni budú mať dokonca v septembri svoju sériu s názvom The Dark Artifices. K nim vám poviem len toľko, že si ich zamilujete od prvej sekundy. To vám sľubujem.
Neviem, čo viac povedať... dva roky života sa mi práve skončili a stále si veľmi nepripúšťať, že už nebudem viac čítať o ich dobrodružstvách. V kútiku duše však dúfam, že v novej sérií, ktorá vyjde v septembri, Cassandra aspoň okrajovo spomenie Jaca, Clary, Simona, Izzy či Aleca s Magnusom.
A dovtedy?
Určite re-reading!


Čo ma TMI naučilo?

Dôvod prečo milujeme Jaca: :D ♥


A posledné spomienkové gifko, pretože už nebudeme mať možnosť vidieť Jamieho ako Jaca.
Ach jaj, prečo bolo to filmové spracovanie také mizerné, keď herecké obsadenie bolo fakt skvelé.


Vaša Rea. :)


You Might Also Like

4 komentáre :

  1. Ja som zatiaľ prečítala z CoHF len prvé dve kapitoly a knihoun len prelistovala, ale Emma & Jules neurobili na mňa nejaký úžasný prvý dojem. Ale tak, ešte sa nakoniec uvidí :D a Eleanor & Park zbožňujem! ♥.♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ešte len príde, lebo Emma je ako malý Jace a Jules zase ako malá Clary, takže sa skvele dopĺňajú ... hmm to vyznelo asi divne, ale len počkaj! ;)

      Odstrániť
  2. Tak 2. a 3. miesto som nečítala. .. Ale! Eleanor a Park sa chystám niekedy v budúcnosti. ;) 1. miesto som čítala prvé tri diely a to mi stačilo. Ďalej sa už asi nepohnem, ale fakt sa mi páčia tie výroky, dobre som sa zasmiala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viac menej prvé tri diely sú aj tak základ. :D :D
      A potom, keď si nájdeš čas na Eleanor a Park, tak chcem vedieť, čo si o tom myslíš. ;)

      Odstrániť